Zikka's remembrance

My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Friday, September 27, 2024

Milan Str: INSULINSKA REZISTENCIJA

 INSULINSKA REZISTENCIJA

Mnogi veruju da je obim stomaka samo estetski problem i da je masno tkivo samo neaktivni višak energije koji iz milošte zovu "pojas za spasavanje" koji se sezonski skida.

Nije tako. Problem je mnogo ozbiljniji.

Za početak, masno tkivo nije samo neaktivni višak energije. Masno tkivo je metabolički aktivno tkivo koje stvara insulinsku rezistenciju, upalu i žudnju za nezdravom hranom. Trbušno salo grabi energiju umesto da je oslobađa za sagorevanje i vi ste uvek gladni.

Insulin je hormon za distribuciju glukoze, koji premešta šećer iz krvotoka u mišiće, gde će biti upotrebljena kao izvor energije.

Mišići su najveće tkivo u telu osetljivo na insulin.

Zato trening može biti od velike pomoći kod insulinske rezistencije.

Nivo insulina skače kada nam ishranu pretežno sačinjava industrijska, prerađena hrana koja se u najvećoj meri sastoji od prerađenih ugljenih hidrata i nezdravih masti.

Kao odgovor na dugotrajno povećan nivo insulina, ćelije, tkiva i organi postaju rezistentni, tj. neosetljivi na insulin.

Slično situaciji, kao kada je u pozadini dugo prisutan neki zvuk, na primer zvuk saobraćaja - posle nekog vremena se toliko naviknemo na njega da ga potpuno "isključimo", ne čujemo ga više.

Ishrana bogata ugljenim hidratima dovodi do neprestano povišenog nivoa insulina. Kada se skokovi glukoze suviše često ponavljaju, između njih nema dovoljno vremena da se nivo insulina vrati u normalu. Stalno visok nivo insulina čini nas stalno gladnim i vodi ka razvoju metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Takođe, u prisustvu visokog nivoa insulina mast ne može da se razloži na slobodne masne kiseline koje bi se upotrebile kao izvor energije.

To znači da telo neće moći da uđe u režim sagorevanja masti.

Ovaj začarani krug se može i mora prekinuti.

Wednesday, September 25, 2024

Milan Str: TRENING SNAGE

 TRENING SNAGE


Monday, September 23, 2024

Milan Str: 9 VRSTA ORAŠASTIH PLODOVA I SEMENKI KOJE MOGU POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE

 9 VRSTA ORAŠASTIH PLODOVA I SEMENKI KOJE MOGU POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE

Milan Str: Vitamini, minerali,...

 Vitamini, minerali,...

Milan Str: SLABI MIŠIĆI = SLABE KOSTI

 SLABI MIŠIĆI = SLABE KOSTI

Zdravlje našeg mišićno-koštanog sistema ima ključnu ulogu u održavanju kvaliteta našeg života, kako starimo.

Mi imamo dve vrste mišića, prosto ću ovo reći - to su brza i spora mišićna vlakna.

Spora mišićna vlakna koristimo za hodanje i ona mogu jako dugo da rade istu stvar, ponavljajući.

To su mišićna vlakna tip 1, ja ih nazivam hodajuća vlakna.

I, tip 2, su brza mišićna vlakna, koje su neophodna za snagu i eksplozivne pokrete.

Brza vlakna mogu jako i brzo nešto da rade, ali ne mogu mnogo puta. Tako da ako ti hodaš, ti ne aktiviraš ta vlakna, ti aktiviraš spora vlakna za hodanje. A ako si u godinama, na svakih godinu dana posle 50. godine, ti mišićna masa opada za 1-2%.

Naše noge imaju, recimo, 60% sporih mišećnih vlakana za hodanje i 40% brze.

Kako starimo, mi polako atrofiramo, ali s obzirom da hodamo, spora mišićna vlakana, manje i sporije atrofiraju od brzih, koje koristimo. Neretko je odnos hodajućih i ovih zaustavjućih vlakana pao na 80-20.

Samo 20% je u onih jakih mišićnih vlakana.

A ta, brza mišćina vlakna (ja bih ih nazvao ABS vlaknima), bi ti pomomogla, kad izgubiš ravnotežu, da se zustaviš kad se sapleteš, da skočiš, da preskočiš, da podigneš kofer da ga staviš u onaj boks, autobus ili avion.

Međutim, ne zaustave nas, jer kod starijih ljudi dolazi do te mišićne atrofije. I eto situacije za lom kuka, ruke...


Milan Str: PLAN TRENINGA I ISHRANE ZA MRŠAVLJENJE 40+

 KOMLETAN PLAN TRENINGA I ISHRANE ZA MRŠAVLJENJE 40+

Sa samo 20% odricanja moći ćete da dođete do 80-90% rezultata.

ZAŠTO JE GOJAZNOST NEZDRAVA KAD SU TO ZALIHE ZA NE DAJ BOŽE?

Logično je pitanje ako je salo rezerva, zašto nije dobro imati više rezervi?

Višak kalorija iz ishrane se deponuje u masnim ćelijama. One imaju sposobnost uvećanja i do 10 puta kada unosimo više nego što se troši, a kada se prepune i masne ćelije dosegnu svoj kapacitet, višak masnoće se skladišti oko unutrašnjih organa, posebno u trbušnoj duplji.

Ova vrsta masti, poznata kao viscelarna masnoća je posebno opasna, jer proizvodi upalne supstance koje povećavaju rizik od bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, hipertenzije, raka, povišenih triglicerida i holesterola.

Gojenje dakle nije samo estetski problem već i ozbiljan zdravstveni rizik.

Da bi smanjili rizik, muškarci treba da imaju obim stomaka ispod 100 a žene ispod 80 cm.

I ja ću vam dati šta tačno treba da radite da se rešite viška masnih naslaga i smanjite obim stomaka, ali i razumevanje šta zašto radimo.

ZAŠTO SE GOJIMO?

Ako gledamo statistike gojaznosti pedesetih godina prošlog veka, vidi se oštar skok u broju gojaznih, i i taj skok se podudara sa promenom načina ishrane.

U periodu posle Drugog svetskog rata pojavile su se nove metode konzervisanja i prerade, što je omogućilo da se proizvodi dugotrajnija i pristupačnija hrana.

Prešli smo sa celovite neobrađene hrane (meso, riba, jaja, povrće, voće) na kutije, konzerve i kese pune nečega, proizvedenog u fabrikama.

Mi ni danas nemamo pojma kako obrađuju to nešto, pre nego ga nazovu hranom.

Da bi hranu načinili jeftinom, dugotrajnom i zgodnom za pakovanje, proizvođači procesirane hrane su počeli da dodaju masti, šećere i soli, čime su joj podigli kalorijsku a smanjili nutritivnu vrednost.

Inače, mi sitost postižemo unosom dovoljno proteina, vlakana i volumena hrane, a procesirana hrana je osiromašena proteinima i vlakanima, a dopingovana je energijom.

Jedući kalorijski obogaćenu hranu, osiromašenu proteinima, unosimo mnogo više kalorija dok ne ne unesemo dovoljno proteina.

Kao što na većim nadmorskim visinama dišemo brže jer ima manje kisonika u vazduhu isto je i sa procesiranom hranom koja je osiromašena proteinima, jer je pojačana kalorijama.

Brojne studije su pokazale da ovako napravljena industrijska hrana sa ubačenim šećerima, mastima i solima, izaziva prejedanje, jer stimuliše centre za nagradu u mozgu.

Jedemo više I VIŠE, a nikako da unesemo dovoljno proteina za sitost.

Za nas je optimalno da je procenat kalorija iz proteina 25-30%, a jedemo ovaj moderan način sa procesiranom hranom gde procenat proteina retko prelazi 12%.

Najčešće ne unesemo dovoljno proteina a unesemo previše kalorija.

Bez dovoljno proteina a sa manjkom kretanja, mi polako atrofiramo dok bivamo sve deblji.

Imamo manje mišića i višak sala.

GOJAZNOST JE NAJČEŠĆE MANJAK MIŠIĆA

Kao posledica sedećeg načina života, nekretanja i manjka fizičkih aktivnosti i procesirane hran,e mi smo većih dimenzija ali fizički slabiji.

Vi niste debeli, nego imate manjak mišića.

Imate manjak mišića a višak sala.

Zato je jako bitno kod mršavljenja da vodimo računa da topimo salo a ne mišić.

Ako smršaš 10 kg, nije sve jedno da li je 8 kg salo a 2 kg mišić ili 5 kg salo a 5 kg mišić.

Gubitkom mišićne mase naš organizam je manje sposoban, troši manje energije, teže ostajemo zdravi i teže mršavimo.

Zato gladovanje i trčanje nisu dobar koncept za mršavljenje, jer se telo optimizuje na stres trčanja, smanjujući mišićnu masu koja ne učestvuje u trčanju – usporavajući metabolizam.

Slično je i sa mršavljenjem, uz sada jako fensi lek za mršavljenje – Ozempic. Jako je indikativno što proizvođači Ozempika ne nude nigde informaciju koliko procenta gubitka težine je od gubitka mišićne mase a, verujte mi, jako je nepovoljan odnos.

Šuškavci i utopljavanje nisu deo rešenja, jer tako samo izbacimo vodu koju vrlo brzo nadoknadimo. Sportisti koji na dan merenja pred takmičenje moraju da izbace puno vode, odmah nakon merenja mogu da nadoknade i preko 10 kg, jer nisu topili salo već izmokrili tečnost.

Manjak mišića je kombinacija dva razloga: manjak fizičke aktivacije i manjak proteina u ishrani.

Ako bi samo u dnevnom unosu kalorija podigli procenat kalorija iz proteina sa 12% na 25%, odnosno sa 1 na 2 grama proteina na kilogram idealne težine, i počeli da radimo trening snage i da šetamo, sigurno bi počeli da topimo salo čak i da ne brojimo kalorije i svesno ne smanjujemo porcije.

Apetit bi se sam regulisaao, ne bi se prejedali, jer bi se vratili na način ishrane i navike koje si imali naši preci.

Jeli bi celovitu hranu i bavili se teškim fizičkim radom.

Ima još jedna lepa stvar vezana za vežbanje. Dok se kontrakuju, dok vežbamo, mišići oslobađaju miopeptide koji pobošljavaju regulaciju nivoa šećera u krvi, i pomažu oslobađanju triglicerida iz masnog tkiva da se u procesu lipolize koristi kao gorivo.

Miopeptidi koje luče mišići dok vežbamo, ne samo da pomaže u smanjenju masnih naslaga, već i u prevenciji njihovog daljeg nakupljanja, blokirajući enzime zadužene za stvaranje novih masnih ćelija.

Zato, povećanje mišićne mase ne samo da doprinosi boljem fizičkom izgledu, već i pomaže u kontroli telesne težine i održavanju zdravlja.

Kod nas kad je neko bolestan, kada ga pitamo kako si, on kaže šta?

„Slab sam.“

A kad je neko jak, šta je sa njim?

Pa zdrav je.

PLAN ISHRANE ZA MRŠAVLJENJE I ZDRAV ŽIVOT

Dnevni plan ishrane za prosečnu ženu u Srbiji sa ciljem unosa 1,8 grama proteina na kilogram bezmasne mase, ali bez pahulja, može izgledati ovako:

Doručak:
1. Varijanta: Omlet od belanaca sa spanaćem, šunkom i rendanim sirom, serviran uz šolju kafe ili čaja.
2. Varijanta: Grčki jogurt sa seckanim bademima i malinama.

Ručak:
1. Varijanta: Piletina na žaru sa pečenim povrćem (paprika, tikvice, patlidžan) i salatom od paradajza i krastavaca.
2. Varijanta: Tofu sir sa povrćem (brokoli, šargarepa, pečurke) i kuvanom kinojom.

Užina:
1. Varijanta: Humus sa šargarepom i celerom.
2. Varijanta: Kriške pečene piletine sa štapićima celera i humusom.

Večera:
1. Varijanta: Riba pečena u foliji sa prilogom od pečenog povrća (tikvice, paprika, patlidžan) i salatom od rukole i sir.
2. Varijanta: Pečena pileća prsa sa prilogom od kuvanog brokolija i salatom od paradajza i krastavaca.

Napomena: U svim obrocima možete dodatno obogatiti unos proteina uzimanjem proteina u prahu, ako je to potrebno, kako biste dostigli ciljni unos.

Takođe, ne zaboravite da pijete 4 litra vode tokom dana, i prilagodite veličine obroka prema svojim individualnim potrebama i ciljevima.

Muškarci neka dodaju 30% proteina po obroku.

Ovaj plan ishrane je samo okvirni primer, a ako vas interesuje detaljnije – javite mi se.

Jako je bitno da imamo u vidu količinu proteina po kilogramu bezmasne mase kao i unos suplemenata koji će optimizovati izgradnju mišića.

1. Proteini: Da bi se podržao mišićni rast i oporavak, preporučuje se unos oko 1,8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno. Proteini su gradivni blokovi mišića i omogućavaju sintezu novih mišićnih vlakana.

2. Omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva i mogu poboljšati mišićnu funkciju. Unos hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, tuna, laneno seme i orašasti plodovi, može pomoći u održavanju zdravlja mišića. 2-5g DNEVNO

3. Vitamin D igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i održavanju zdravlja kostiju, ali takođe može imati i pozitivan uticaj na mišićni rast. 8000 UI DNEVNO

4. Kreatin: Kreatin je suplement koji se često koristi u vezi sa povećanjem snage i mišićne mase. On može poboljšati energetsku efikasnost mišića tokom intenzivnih vežbi i podstaći rast mišića.

PLAN TRENINGA ZA ODRŽAVANJE ZDRAVE MIŠIĆNE MASE – TRENING DA JE TRENING SNAGE

Da bismo se razumeli koja vrsta treninga je najbolja za izgradnju tela, odnosno mišićne mase, moramo da krenemo sa definicijom.

Trening snage je fizička aktivnost tokom koje se mišići skraćuju (kontrakuju) suprostavljajući se spoljnoj sili.

Spoljna sila može da bude, teg, rezistentna guma, poluga, sajla, hidraulični sistemi …

Cilj treninga je izgradnja snage, mišićne mase, jačanje tonusa ili izdržljivosti.

Kod vežbanja postoje dve različite ideje.

Jedna je da se izoluje pokret jednog zgloba da radi samo jedan mišić i to su izolacione vežbe.

Druga je ideja višezglobnih vežbi sa slobodnim težinama gde se u isto vreme vrši pokret u više zglobova i koristi više grupa mišića.

Zapamtimo – izolacione vežbe su nadogradnja na višezglobne vežbe.

Što je rekvizit kojim vežbamo manje fensi i ima manje poluga, naslona i podupirača a bliži slobodnoj težini, uključeno je više mišića u sam pokret ali i stabilizaciju tela prilikom izvođenja vežbe, te je efikanost vežbanja veća.

Nauka je pokazala da rekreativci imaju veći napredak ako rade vežbe koje aktiviraju više mišićnih grupa u isto vreme.

Vežbanjem sa opterećenjem mi stresiramo mišić i on se prilagođava tako što povećava gustinu, odnosno tonus i/ili tako što povećava svoju veličinu, a to nazivamo mišićnom hipertrofijom.

Razna skakanja, fudbali, kangoo jumps, pa i krosfit… jesu trening, ali ne i najefikasniji alat za dodavanje mišične mase.

Što se tiče treninga, ja sam pristalica 3 treninga snage nedeljno, za rekreativce, jer se mišić ne pravi na samom treningu, već posle – uz oporavak i pravilnu ishranu i suplementaciju.

Naime, posle samog treninga, mišić je u lošijem stanju nego na početku treniga. Potrebno je vreme da se uz dovoljno nutrijenata povrati na početni kvalitet pa posle i malo ojača. Ako uđemo u trening pre završetka tog procesa, superkompenzacije samo dalje oštećujemo mišić.

Milan Str: Žene u teretani posle 40-e?

 Zene u teretani posle 40-e 

Vitalna i snažna osoba je i zdrava. 

Neretka pojava u poslednje vreme je da se žene plaše tegova smatrajući da se odlaskom u teretanu mogu za kratko vreme nabildovati. 

To, naravno, nije tako.

Žene nemaju genetsku predispoziciju, žene nemaju dovoljno testosterona da se raskrupnjaju. 

Tih par žena što viđamo po časopisima, koje su ekstremno mišićave, one su mišićave samo na sam dan takmečenja, a već 15. dana nakon toga su samo zgodne.

I, njihova mišićna masa je proizvod 10-15 godina duge karijere, uz upotrebu raznih sredstava koje zadržavaju i prave mišićnu masu. 

Dakle, žene ne treba da se boje odlaska u teretanu, jer već nakon 25. godine gubite po 1% mišićne mase godišnje, što je za 20-30 godina, za žene od 50 godina, ozbiljan gubitak od preko 30-40%.

Zamislite se u vašoj poslednjoj deceniji života. Da li želite da budete prikovane za krevet, da nemate snage da ustanete, da ne možete da donesete sebi namirnice iz supermarketa, da pas od 10 kg može da vas povuče, da vas obori, da vas bole kolena, da vas bole zlobovi? 

Sve to možemo da sprečimo ako zadržimo snagu.

Ne postoji životno doba, političko opredeljenje, bilo kakav stav, koji kaže - bolje biti slab nego star. 

Ispod slabog mišića je slaba kost, pa tako ljudi iznad 50 godina, koji slome kuk, mogu da završe fatalno upravo iz tog razloga. 

Jedini način da zadržimo mišićnu masu je - trening snage.

Milan Str: Hormoni srece

 Hormoni srece

U našem telu se luči 4 hormona sreće.

Te hormone sreće možemo nazvati hemikalijama ljubavi, jer utiču na naša osećanja, ponašanje, na način koji te podseća na ljubav.

Ovi hormoni sreće su dopamin, endorfin, seratonin i oksitocin.

Prva dva lučimo kad smo sami i može da se desi bez interakcija sa spoljnjim svetom, dok je za druga dva potrebna socijalna interakcija, odnosno da radimo nešto sa drugim ljudima.

Prva hemikalija koju ću da spomenem je dopamin. On je neurotransmiter koji se oslobađa kada ostvarimo cilj i osetimo zadovoljstvo tom prilikom.

Primer za to je, kad napišeš "tu-du" listu i počneš da štikliraš jedan po jedan zadatak koji si uspešno obavio. Tada imamo osećaj zadovoljstva. Svaki put kada čekiramo jedan od tih zadataka na listi, tada nam se oslobađa dopamin.

Druga hemikalija je endorfin, koji se oslobađa kada se osećamo pod stresom ili kada smo pod bolom.

Primer za to je kad se pripremamo za maraton ili se tuširamo hladnom vodom. Trening je naporan, bolan.

Kada završimo trening, oslobađa se endorfin, jer se osećamo bolje. Endorfin nas čini otpornim na stres i na bol, jer nas motiviše da prevaziđimo to da bi smo došli do svog cilja.

On pomaže da prevaziđemo prepreke i izazove na putu ka cilju.