Zikka's remembrance

My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Sunday, March 27, 2016

Naprednjaci dostigli 52,6 odsto 26. mart 2016

KAD bi izbori za parlament bili održani sutra, ubedljivo prvo mesto osvojili bi naprednjaci sa 52,6 odsto glasova birača - pokazao je martovski politički barometar Faktora plus.
Pored SNS, još samo pet lista ušlo bi u parlament, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 1.100 ispitanika. Drugo mesto zauzeli bi socijalisti, sa 11,9 odsto, treće bi "podelili" radikali i koalicija oko DS - sa 6,1 odsto. Cenzus bi preskočili još samo Dveri-DSS(5,5 odsto) i lista SDS-LDP-LSV (5 odsto).
Naprednjaci su u odnosu na prethodno istraživanje agencije Faktor plus zabeležili skok od oko 3,2 odsto (na prošlom istraživanju imali su 49,4). Po mišljenju analitičara Dejana Vuka Stankovića, do rasta poverenja u koaliciju oko SNS došlo je zbog udruživanja sa više stranaka, pozitivne kampanje koju vodi Aleksandar Vučić i njegove sposobnosti da direktno odgovori na prigovore opozicije:
- I pokret "Dosta je bilo" zabeležio je mali skok - sa tri na 3,3 odsto podrške. Rejting radikala u velikoj meri će zavisiti od presude njihovom lideru Vojislavu Šešelju.
Istraživanje je pokazalo i da najveći broj građana, njih 58 odsto, odobrava ono što radi i govori Vučić, a najmanje odobravaju reči i postupke lidera DS Bojana Pajtića i SDS Borisa Tadića.
Faktor plus je izmerio i da je trenutna izlaznost na izbore 54 odsto, a značajno je porastao i broj opredeljenih među onima koji su odlučili da glasaju - čak 81 odsto građana zna za koju partiju će se opredeliti.

Naprednjaci premašili 51 odsto 02. decembar 2015.

NAJNOVIJE istraživanje agencije "Faktor plus" potvrdilo je da nema značajnih promena u rejtingu stranaka i političara. SNS je i dalje ubedljivo prva, s podrškom od 51,6 odsto ispitanika, a samostalno bi cenzus mogli da pređu i socijalisti, demokrate i radikali.
Prema anketi, rađenoj krajem novembra, SPS bi dobio 8,7 procenata, DS 6,5, a SRS 6,2 odsto. Iako je gotovo izvesno da će na izbore u koaliciji, DSS i Dveri su "mereni" pojedinačno i imaju 2,8, odnosno 3,1 odsto. Zajedno bi prešli "crtu". Savez LDP (1,3 odsto) i SDS Borisa Tadića (2,9) je nadomak cenzusa. Palmina Jedinstvena Srbija ima 1,4, PUPS 3,3, a pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića 2 procenta.
Kad bi izbori u bili sledeće nedelje, na njih bi izašlo oko 51 odsto građana, a čvrsto opredeljenih birača je oko 35,5 odsto.
Novembarsko istraživanje je pokazalo i da građani Rusiju doživljavaju kao državu koja je u političkom smislu najbliža Srbiji, ali da bi, ipak, pre živeli i radili u nekoj zemlji EU ili SAD.

VUČIĆ
Najveće poverenje građana i dalje ima Aleksandar Vučić, a ono što radi i govori odobrava 58 odsto ispitanika. Slede ga predsednik Tomislav Nikolić (28), šef diplomatije i lider socijalista Ivica Dačić (22) i potpredsednik SPS Branko Ružić (17).

Uz SNS 51 odsto birača 02. novembar 2015

SRPSKA napredna stranka i dalje ima podršku više od polovine građana koji bi izašli na izbore (51,5 odsto), pokazuje poslednje istraživanje agencije "Faktor plus". Na drugom mestu je SPS sa oko devet odsto podrške, za SRS bi se opredelilo 6,6, a za DS šest procenata birača.
Ostale stranke su ispod cenzusa, ali bi u parlament sigurno ušla koalicija Dveri i DSS, koji zajedno imaju nešto više od šest procenata. SDS Borisa Tadića ima 2,8, nešto manje od SDPS Rasima Ljajića, koji može da računa na podršku tri odsto građana. Krkobabićev PUPS može da očekuje oko tri odsto glasova, a pokret "Dosta je bilo" podržava dva odsto birača.
Direktor "Faktor plusa" Vladimir Pejić kaže da istraživanja pokazuju jačanje desničarskih stranaka, što on povezuje sa odnosom građana Srbije prema EU.
- Jasno je i da SNS uživao najveće poverenje u opredeljenom biračkom telu. Ostale partije se više bave unutarstranačkim bitkama. Važniji su im izbori unutar stranke, nego na republičkom ili lokalnom nivou - kaže Pejić.
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković objašnjava da bi na izbore, kada bi se održali u nedelju, izašla polovina ispitanika:
- To pokazuje prisustvo nepoverenja velikog dela građana u politiku kao delatnost koja može nešto da promeni. Postoji kriza poverenja u političku elitu.

Istraživanje "Ipsosa" potvrdilo dominaciju SNS, 21. oktobar 2015

POJEDINAČNO, najjača stranka i dalje je bez premca SNS sa 54 odsto podrške. Pored njih, ako bi na izbore svi izašli samostalno, glavu iznad vode drže još SPS sa devet odsto, radikali sa šest i demokrate sa pet procenata. Izlazak u koalicijama doneo bi nešto drugačiji rezultat i više bi odgovarao opoziciji, koja bi u tom slučaju motivisala svoje birače.
Ovo pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja agencije "Ipsos pablik afers" u koje su "Novosti" imale uvid. Prema ovoj anketi, u glasanju bi, ako bi stranke izašle samostalno, učestvovalo 53 odsto građana. Tada bi ispod cenzusa ostali DSS sa četiri odsto, Dveri i LDP sa tri i SDS Borisa Tadića, Pokret "Dosta je bilo" i PUPS sa po dva procenta podrške glasača.
U slučaju da se sklapaju koalicije, što je realnija opcija, izlaznost bi bila za šest odsto veća i to bi donelo korist većini stranaka, izuzev vladajućeg SNS. Naprednjaci bi u koaliciji sa PUPS, SDPS, Novom Srbijom, SPO, SNP i Pokretom socijalista dobili 51 odsto. Zanimljivo je i da je ovo prvo istraživanje u kojem PUPS "mere" u ovoj koaliciji. Oni su dosad bili verni socijalistima, ali je sve izvesnije da će na izbore sa naprednjacima.
Dačićevi bi sa Palminom Jedinstvenom Srbijom osvojio 14 procenata. Na trećem mestu prvi put u nekom istraživanju nalazi se koalicija DSS - Dveri koja za koju bi glasalo osam odsto ispitanika. Za četvrtu poziciju "trčale" bi koalicije DS - Nova stranka - Dosta je bilo, SDS - LDP kao i SRS za koje se izjasnilo sedam odsto anketiranih.

OCENE O LIDERIMA
Kada je reč o podršci lidera ubedljivo najviše pozitivnih ocena ima premijer Aleksandar Vučić koga podržava 54 odsto ispitanika. Dačića je pozitivno ocenilo 28 procenta, a Nikolića 20. Šešelja podržava 16, Tadića 11, a Pajtića 4 odsto birača.

SNS ne pada, SRS iznad praga 26. jun 2015

PODRŠKA vladajućoj SNS i dalje je iznad 50 odsto, a preko praga parlamenta trenutno samostalno mogu još samo tri partije. Demokratama je stabilizovan rejting na sedam odsto, podrška SPS je 9,3 procenta, a u poslaničke klupe bi mogli i radikali sa 6,4 odsto.
Ovo su rezultati poslednjeg istraživanja javnog mnjenja agencije "Faktor plus", koji su u petak predstavljeni. Prema ovoj anketi, za SDS Borisa Tadića glasalo bi 3,2 odsto građana, a nešto više dobio bi Ljajićev SDPS. Oko tri odsto bi imao i PUPS ako bi nastupio samostalno. Dveri i DSS pojedinačno bi ostali ispod crte, ali bi zajedno ušli u parlament.
- Građani nemaju jaku identifikaciju sa partijama i zato preovlađuju one stranke koje se personalizuju kroz lidere koje birači pozitivno doživljavaju - tumači ove rezultate politički analitičar Dejan Vuk Stanković. - Rast podrške SRS posledica je velikog prisustva Vojislava Šešelja u javnosti. Demokrate stoje neznatno bolje nego na prošlim izborima, a Pajtić je uspeo da stabilizuje podršku. Njegov najveći izazov je trenutno pokušaj "sirizacije" partije. Ako to izbegne, ima dobru šansu da povrati birače iz srednje klase.
Upitani da li odobravaju šta govore pojedini političari, njih 56 odsto je odgovorilo pozitivno za premijera Vučića, dok je negativnih "recki" bilo 29 procenta.
DAČIĆ LEVIČAR
NA pitanje koga vide kao autentičnog predstavnika levice u Srbiji najviše ispitanika navelo je Ivicu Dačića (26 odsto) i Milana Krkobabića (22). Dobar rejting među levičarima ima i Branko Ružić, koga pominje 20 odsto anketiranih. Za Borislava Stefanovića izjasnilo se 14 procenta, a za Aleksandra Vulina 12.