Zikka's remembrance

My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Monday, April 19, 2021

Resenje za Balkan?!?!

 Модел стварања три доминантне државе на Балкану, Србије, Албаније и Хрватске на уштрб народа до милион становника. Већ вићено и одавно се о томе причало. Са тим што Албанци и Хрвати само добијају у своју корист а ми би морали нешто и да дамо. Бошње ако прогутају узимање пола територије добијају етнички чисту и самосталну функционалну државу. Македонци добијају по обичају к у дупе.

Не видим било какав разлог да Србија евентуално улази у неке овакве приче. Ми сваки наш територијални проблем(РС,КиМ,већинска ЦГ,наслеђе у Македонији) можемо решити појединачно мудром политиком, јер свугде имамо нешто на нашој страни, било то демографска ситуација и већинска жеља становништа да живе са нама или међународно право и стратешку борбу. Улажењем у неке овакве приче, само би могли отворити питања Рашке/Санџака и севера Војводине где би могао да буде принцип ајд већ кад игра цела свадба да и ми уђемо у коло.
Од овога свакако нема ништа, ЕУ ће се својски трудити да овако нешто избегне у ближој будућности јер не би све ово прошло без опаљеног метка. У суштини што се нас тиче онај који јача том се и не жури. Ми ако ћемо да јачамо(што је само до нас)само лагано па кад пукне једном чвор да л прво највероватније у Македонији или у БиХ онда искористили прилику и остварити своје интресе тамо где и како треба.
Albanija je u sustini muslimanska zemlja, iako ima veliki broj hriscana, ali njih gledaju kao na muslimansku zemlju.
Bosna dugorocno ne moze da opstane i Balkansko pitanje mora da se resi razmenom teritorija.
Srpska je sa te strane u odlicnom polozaju i to je nasa najveca pobeda u raspadu Jugoslavije.
Makedonija takodje kao drzava nece opstati ali joj dajem vise vremena dok se ne rastoči na delove.

Istorija se ovde veoma dobro vidi u svom punom sjaju, svako ko poznaje istorijsku nauku zna da su istorijski narodi, kulturna zaostavstina, bastina i nacionalno biće uvek odnesu dugorocno prevagu u odnosu na trenutne imperijalisticke interese i planove.
Sada je jasno da neki "narodi" i neke drzave ne mogu da odole tom tocku vremena i istorijskog pritiska, naprosto pucaju po prirodi stvari.

Amerikanci ali i deo Evropljana, stoga zele da zbog svvojih interesa i problema ovde stave tacku.
Jednostavno, zakljucak je pokazan kroz praksu da na Balkanu mogu opstati jedino nacionalne drzave, odnosno autohtone nacije koji tu obitavaju vekovima unazad.
Ove vestacke tvorevine i vestacke granice njihovi tvorci ne mogu doveka odrzavati, to postaje naporno, skupo i neodrzivo na duze staze.

Srbi su problematicni, ali izrazito dominantni te kao takvi nezaobilazni faktor na poluostrvu.
Njih treba kompenzovati i od njih stvoriti ako ne prijatelje onda barem saradnike, koji ce se uklapati u globalnu partiju šaha koja se igra.
Kao izrazito istorijski narod sa snaznim identitetom oni nece popustiti u onoj meri koliko se to ocekivalo i spremni su da svoje interese dugorocno brane, a tocak vremena kao sto vidite menja svoj pravac u vise pozeljnih i nepozečjnih pravaca.
Dok se srpsko pitanje ne resi, ovde nece biti mira ili barem mogucnosti da se igra odigra bez ometanja.
Srbi su da budemo iskreni preterano kaznjeni i prevelik je stepen represije i pritiska koji trpe, a ocigledno zbog urođene tvrdoglavosti nisu spremni da popuste.
Taj nacionalni ponos i snazan identitet je ono sto ih cuva sve ove vekove i zato sa Srbima treba postici kopromis.
Na kraju po logici stvari i stanju na terenu, to je nesto nezaobilazno i to se mora prihvatiti, u protivnom stvari mogu da se iskomplikuju.
Zbog toga ocekujem da Srpska bude u nasem sastavu, dok ce oko Kosova biti igranke, moguce su podele, razmene teritorija i svakakva ustupanja i odstupanja.

Bosna ce ili biti cisto muslimanska oaza u Evropi pod nadzorom Srbije i Hrvatske ili ce se desiti bizaran scenario, gde ce se Slobini i Franjini vlazni snovi pretvoriti u realnost, samo mirnim putem pod nekim globalnim pritiskom. Tako da se cela teritorija drzave podeli između Srbije i Hrvatske, sto mi je manje verovatno.

Hrvati su u odlicnom polozaju, nista ne gube mogu samo da dobiju, ne ocekujem ovde neke preterano sukobljene interese sa srpskim, zapravo ocekujem zavidan nivo saradnje i podrske kada je bosanska stvar u pitanju.

Makedonija ima najizglednije sanse da se potpuno raspadne, jer dok Bošnjaci imaju kakav takav identitet ili barem specificnu versku osobenost kod Makedonaca sa druge strane ozbiljno nedostaje taj kulturni i istorijski lepak, koji bi ih drzao zajedno.
Verovatno ce se desiti situacija da bi njihovu teritoriju mogle podeliti Bugarska, Srbija i Grcka. Ako samo jedna od njih nesto uradi po tom pitanju i to nekako dodje na dnevni red, Makedonija je gotova.

Tu dolazimo i do Albanije koja takođe baca oko na Makedoniju uz naravno Kosovo i delove C. Gore.
Trenutno su na svom istorijskom vrhuncu i ako budu pametni i ne preterano alavi mogli bi da dobiju mnogo.
Plasim se međutim da nemaju dubinu u svom nacionalnom identitetu poput Srba, Grka i Bugara, te da ce ih taj plemenski nacionalizam uz narko kartel elitu skupo kostati.
Albanci mogu da naprave problem na Kosovu i Makedoniji, te da uđu u interesni koflikt i sa Srbima i Grcima i Makedoncima i mozda cak i Bugarima, ukoliko se otvori Makedonska Pandorina kutija.
Suvise se oslanjaju na međunarodnu podrsku koja je u kontekstu istorijskog elementa veoma nesigurna i lako lomljiva.
Kada ostanu bez konkretnije podrske, sav ovaj velikoalbanski projekat pocece da se rusi kao kula od karata i onda opet dolaze ovi stari istorijski narodi po kajmak koji je spreman da se pokupi.

E sad, to je onaj protok vremena koji ja zovem tačka događanja, gde se određeni procesi pokrecu i ponavljaju dok se ne povrati istorijska ravnoteza koju je nesto poremetilo.
Istorijske ravnoteze remete uglavnom strani uplivi koji nekad budu do te mere veliki da izazovu krize i ratove, koji citav ciklus pomeraju poput talasa.
Ponekad je to naprosto odumiranje i popustanje sile koja je dominirala regionom, poput recimo otomanskog sloma.
I onda iz svega toga glave pomaljaju oni koji su tu oduvek sa svojim nasleđem, jezikom, pismom, interesima, ljudima, idejama, kulturom.
I ne moze ni hiljadu šiptarskih narko kartela da slomi moć niti silinu Gračanice i njenog istorijskog momentuma kojim zrači.
Ne moze ni Aleksandar Veliki da zastiti duhovnost onih koji nisu deo te civilizacije niti ce mudzahedini i Turci da spasu Bosnu od svog slovenskog bivstva na kojem počivaju sva tri naroda.

To je ono sto strani geopoliticari ne razumeju.