My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Monday, September 23, 2024

Milan Str: Žene u teretani posle 40-e?

 Zene u teretani posle 40-e 

Vitalna i snažna osoba je i zdrava. 

Neretka pojava u poslednje vreme je da se žene plaše tegova smatrajući da se odlaskom u teretanu mogu za kratko vreme nabildovati. 

To, naravno, nije tako.

Žene nemaju genetsku predispoziciju, žene nemaju dovoljno testosterona da se raskrupnjaju. 

Tih par žena što viđamo po časopisima, koje su ekstremno mišićave, one su mišićave samo na sam dan takmečenja, a već 15. dana nakon toga su samo zgodne.

I, njihova mišićna masa je proizvod 10-15 godina duge karijere, uz upotrebu raznih sredstava koje zadržavaju i prave mišićnu masu. 

Dakle, žene ne treba da se boje odlaska u teretanu, jer već nakon 25. godine gubite po 1% mišićne mase godišnje, što je za 20-30 godina, za žene od 50 godina, ozbiljan gubitak od preko 30-40%.

Zamislite se u vašoj poslednjoj deceniji života. Da li želite da budete prikovane za krevet, da nemate snage da ustanete, da ne možete da donesete sebi namirnice iz supermarketa, da pas od 10 kg može da vas povuče, da vas obori, da vas bole kolena, da vas bole zlobovi? 

Sve to možemo da sprečimo ako zadržimo snagu.

Ne postoji životno doba, političko opredeljenje, bilo kakav stav, koji kaže - bolje biti slab nego star. 

Ispod slabog mišića je slaba kost, pa tako ljudi iznad 50 godina, koji slome kuk, mogu da završe fatalno upravo iz tog razloga. 

Jedini način da zadržimo mišićnu masu je - trening snage.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home