Kalcijum - Vremenom, naše telo može apsorbovati manje kalcijuma, što može da dovesde do slabljenja kostiju i povećanog rizika od preloma, posebno kod žena nakon menopauze. Ovaj mineral je ključan za zdravlje kostiju, ali i za pravilnu funkciju mišića, nerava i krvnih sudova. Mlečni proizvodi poput mleka, jogurta i sira su odlični izvori kalcijuma. Takođe ima ga i u lisnatom zelenom povrću, bademima i konzerviranoj ribi sa kostima (npr. sardine).
Vitamin B6 - ima važan uticaj na imunitet, raspoloženje, san i kognitivne sposobnosti. Nedostatak vitamina B6 može dovesti do umora, slabosti, problema sa kožom i anemije. Nalazi se u ribi (tunjevina, losos), mesu (živina, govedina), voću (banane, avokado), povrću (krompir, šargarepa) i mahunarkama (leblebije, sočivo). Uravnotežena ishrana obično obezbeđuje dovoljne količine ovog vitamina, ali osobe sa određenim zdravstvenim stanjima mogu imati povećane potrebe za vitaminom B6. Cink - ovaj esencijalni mineral je neophodan za jak imunitet, zarastanje rana, čulo ukusa i mirisa, kao i za sintezu DNK. Nedostatak cinka može dovesti do oslabljenog imuniteta, gubitka apetita, usporenog rasta i problema sa kožom. Iako se cink uglavnom povezuje sa namirnicama životinjskog porekla poput crvenog mesa, školjki i jaja, postoje i biljni izvori poput orašastih plodova, semenki i mahunarki. Međutim, cink iz biljnih izvora se teže apsorbuje, pa je važno osigurati raznovrsnu ishranu.
Selen - moćan antioksidans koji štiti naše ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, a takođe igra ulogu u funkciji štitne žlezde i imunološkom sistemu. Nedostatak selena nije čest, ali može da dovede do problema sa štitnom žlezdom, slabosti mišića i povećane osetljivosti na infekcije. Brazilski orasi su izuzetno bogati selenom, a može se naći i u ribi, mesu, jajima i integralnim žitaricama. Važno je ne preterivati sa unosom selena, jer prevelike količine mogu biti toksične. |
0 Comments:
Post a Comment
<< Home