Zikka's remembrance

My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Sunday, September 02, 2012

Deklaracije na hrani


Uputstvo za prepoznavanje onoga sto jedemo 



Saturated Fats (Zasićene masti)

Stavku “zasićene masti” možete naći na namirnicama životinjskog porekla: mleku, puteru, sirevima, crvenom mesu, sladoledu. One su problematične, jer uvećavaju LDL, odnosno “loši” holesterol.

Trans Fats (Trans masti)

Ovi relativno novi neprijatelji zdravlja nalaze se u većini gotovih pekarskih proizvoda. Još su nezdraviji od zasićenih masti jer uz “loš” holesterol, podižu i nivo triglicerida i čine krvne pločice još lepljivijim, pa tako podstiču stvaranje začepljenja krvnih sudova. 

Visok unos trans masti uvećava rizik od srčanih oboljenja. Budući da proizvođači ponekad izbegavaju direktno imenovanje trans masti, znajte da u njih spadaju i “delimično hidrogenizovano biljno ulje” kao i “biljni mrs”. 

Izbegavajte hranu koja sadrži više od 10 % zasićenih masti ili više od o grama trans-masti da biste smanjili rizik od srčanih bolesti.

Fruktozni kukuruzni sirup

Ovaj prerađeni zaslađivač nalazi se u sokovima, keksićima, čak i gotovim prelivima za testenine. Smatra se jednim od glavnih krivaca za svetsku gojaznost i epidemiju dijabetesa, zato što kao i drugi šećeri, dramatično povećava nivo šećera u krvi, a ne zasićuje vas. Najbolje bi bilo da ograničite unos proizvoda sa dodatim šećerom.

Hemikalije

Neki strani nazivi sastojaka poput “potassium metabisulfite” (kalijum metabisulfit) i “calcium chloride” (kalcijum hlorid) mogu zauzimati oko petine ukupnih sastojaka neke namirnice. 

Iako nisu prisutni u velikim količinama, oni su uglavnom konzervansi i mogu imati negativan uticaj na zdravlje. Neki ljudi koji su osetljivi na sulfide mogu imati čak i alergijsku reakciju u kontaktu s njima.

Natrijum

Natrijum, ili so, je veoma važna hranljiva materija, ali mnogi unose više soli od dnevnih potreba. Natrijum ne utiče na nivo glukoze u krvi, ali prosečna odrasla osoba bi trebalo da uzima manje od 2400 miligrama natrijuma dnevno.