Zikka's remembrance

My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Tuesday, October 31, 2023

Milan Str - Tvoje najbolje ja živi u paralelnom univerzumu

 Tvoje najbolje ja živi u paralelnom univerzumu

Milan Str - Zašto se kilogrami vrate

 Zašto se kilogrami vrate

Milan Str - Mogu li “trbušnjacima” da napravim pločice i zašto ne?

 Mogu li “trbušnjacima” da napravim pločice i zašto ne?

Buckasti rekreativac kad počinje “proces mršavljenja” po definiciji se hvata ili za traku ili za onu kosu klupicu na kojoj se rade trbušnjaci.Ono kad visi kao slepi miš.


 I onda krene “hiljade i hiljade trbušnjaka”.I gleda se u ogledalu svakog dana. … i ništa.

Osim upale.

Da savladamo i to, ne postoji parcijalno skidanje sala.

Postoji skidanje sala sa stomaka, ruku ili obraza.

Salo ima neku svoju logiku kojom se pravi ali i kako se gubi.

Prvo treba da se stvore biohemijski uslovi da bi počelo da se topi salo pa se tek onda penjemo dalje po piramidi hijerarhije mršavljenja.

Da vam razrušim iluziju oko trbušnjaka - više učinka za skidanje sala sa stomaka ima čučanj sa tegovima nego ti pregibi na klupici od kojih dobijete upalu.

Iako deluje logično da, kad odlučimo da skinemo salo sa određenog delu tela i krenemo da radimo serije i serije za mišić ispod tog sala u nadi da ćemo da smršamo, nažalost realnost je drugačija.


Izvodeći “tonu” vežbi za mišić ispod sala samo ćemo ojačati taj mišić.


Ideja da se mišić “napaja” pri radu okolnim salom nema utemeljenje u fiziologiji čoveka.


Proces mršavljenja je pojam vezan za celo telo.

Mršavimo tek kada se steknu uslovi za to (čita se kada je nivo insulina u krvi neko vreme niži) i to ide nekim svojim redosledom, uglavnom suprotno od redosleda kojim smo se gojili.


Ako smo se gojili prvo na stomaku, pa grudi, ruke i na kraju lice, kada trigerujemo proces mršavljenja to ide obrnutim redosledom, od lica ka stomaku.

Milan Str - koliko serija koliko ponavljaja

 Koliko serija koliko ponavljaja

1. Kako vežbati mišić?

Za razvoj mišića, principijelno, treba koristiti težinu od preko 60% od one koju možemo da podignemo samo jednom, u daljem tekstu "maksimalna težina". Ispod 60% od maksimuma.

Što je težina veća, možemo da uradimo manji broj ponavljanja. Ono što možemo da podignemo samo jednom se naziva maksimumom i to je 100%. Težine koje možemo da podignemo ne više od 2 - 3 puta su na nekih 90% od našeg maksimuma, dok su 4 - 6 ponavljanja na 80% -85%.
Raspon od maksimalnih 6 do 12 ponavljanja je u zoni 80% do 60% od maksimuma.

2. Koliko ponavljanja?

Istraživanja su pokazala da broj ponavljanja od 6 do 12 najbolje utiče na hipertrofiju mišića uz prirast snage. Broj ponavljanja manji od 6 je najoptimalniji kod razvoja snage koju kolateralno prati i veličina mišića. Veći broj ponavljanja od navedenih je uglavnom za neku mišićnu izdržljivost uz veoma malo uvećanje i skroman prirast snage.

Kod izbora broja ponavljanja moramo voditi računa o težini koju podižemo. Da bi šokirali mišić treba raditi maksimalan broj ponavljanja. Ako na primer planiramo da uradimo 10 ponavljanja pregiba bicepsom a nakon poslednjeg ponavljaja imamo snage za još par pregiba to znači da moramo da povećamo težinu za sledeću seriju, a ako je to poslednja serija, onda na sledećem treningu treba uzeti u obzir da smo bili relaksirani u podizanju nedovoljne težine. Princip je da za porast, " bodibilding", mišića treba vežbati sa težinama koje ne možemo podići više od 12 puta.

3. Koje težine?

Težinu biramo u skladu za željenim brojem ponavljaja. Samo adekvatno stresiranje mišića vodi ka njegovom rastu. Dakle ako planiramo da radimo 10 ponavljanja u nekoj vežbi, težinu treba da odaberemo veoma strogo, tako da možemo da uradimo 8 i da se borimo za zadnja dva ponavljanja.

4. Koliko radnih serija?

Pravilo je da manji mišić ima manji radni kapacitet. Zato biceps i triceps možemo raditi u nekih 4 do 6 serija, grudi i ramena 6 do 8, dok noge i leđa mogu da se rade i u 10-ak serija u 3 - 4 različite vežbe. Naravno mislim na serije sa intenzitetom da ne možete više ni jedno ponavljanje da uradite od predviđenog. Ima veliki broj vezbača koji se hvale ogromnim brojem serija ali oni, verujte, ne vežbaju. Oni samo pomeraju težine koje su ispod praga nadražaja.

Ovo treba uzeti uslovno i treba uzeti u obzir iskustvo, starosnu dob, povrede, kao i genetiku.



5. Koliko pauzirati između serija?

U zavisnosti od veličine mišića koji vežbamo, utreniranosti i težine koju podižemo, pauze treba da budu malo kraće nego što je potrebno za oporavak od prethodne serije, dok nas ne prođe, baš sasvim, osećaj peckanja u mišićima. To je subjektivan osećaj ali pravilo je da je za manji mišić potrebna pauza od minut, za mišić srednje veličine dva do tri minuta a za masivne particije kao što su leđa i noge nakon jakih serija odmorite 3 do 5 minuta ili koliko god je potrebno za nastavak treninga.

Većina stvari u bodibildingu baš i kao dužina odmora između serija je stvar ličnog iskustva i osluškivanja signala koje daje telo.

6. Koliko dana odmora treba napraviti kada je u pitanju vežbanje iste mišićne grupe?

Veličina mišića je obrnuto proporcionalna sa njegovim radnim kapacitetom a direktno vremenu potrebnom za oporavak. Veći mišić, dakle treba više vremena za odmor. Leđa i noge ne treba raditi sa manjom pauzom od 4 - 5 dana, grudi, trbuh i ramena je zgodno odmoriti barem 2 - 3 dana između treninga, a ruke 48 sati. Većina ozbiljnih bodibildera rade svaku mišićnu particiju samo jednom nedeljno!Strongman savetuje: Trening nogu i leđa treba uvek razdvojiti par dana zbog zamora leđa

Milan Str - FAZE TRENINGA KAD SE POČINJE OD NULE

 

FAZE TRENINGA KAD SE POČINJE OD NULE

Ne tako retko, napaljeni na film Roki ili neki sličan, vežbači vođeni trenerom ili sami krenu odmah na maksimume. A prvi JE dan u teretani.

 

Onda slede bolne upale, neprijatan osećaj kad se vraćaju u teretanu... Po meni svaki početak treba da bude lagan i da bude u tri faze:

1. PRIPEMA
Radi se mali broj serija (2-3) sa svega nekoliko ponavljaja (4-6), uči se tehnika i proverava da nema nekih skrivenih povreda. Težine do 40% od maksimuma.


2. VEŽBANJE
Znam da vežbanje zbunjuje ali se razlikuje od treniranja. Ukratko vežbanje je održavanje trenutnog stanja.

To su ponavljaji sa oko 60%, gde ono što realno možeš 20 i više puta da podigneš ti dižeš 7-8 puta

3. TRENING
E to je ono pravo gde se probijaju granice ali je organizam pripremlljen. Stalno se trudimo da dodamo neki kilogram ili neki pokušaj. 4-6 vežbi, 2-4 serije, 8-14 ponavljaja. Čak i ako radimo serije do otkaza nemamo ozbiljnijih upala

Milan Str - 10 lakih odluka koje će te učiniti mršavijim i zdravijim