My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Sunday, March 27, 2016

Istraživanje "Ipsosa" potvrdilo dominaciju SNS, 21. oktobar 2015

POJEDINAČNO, najjača stranka i dalje je bez premca SNS sa 54 odsto podrške. Pored njih, ako bi na izbore svi izašli samostalno, glavu iznad vode drže još SPS sa devet odsto, radikali sa šest i demokrate sa pet procenata. Izlazak u koalicijama doneo bi nešto drugačiji rezultat i više bi odgovarao opoziciji, koja bi u tom slučaju motivisala svoje birače.
Ovo pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja agencije "Ipsos pablik afers" u koje su "Novosti" imale uvid. Prema ovoj anketi, u glasanju bi, ako bi stranke izašle samostalno, učestvovalo 53 odsto građana. Tada bi ispod cenzusa ostali DSS sa četiri odsto, Dveri i LDP sa tri i SDS Borisa Tadića, Pokret "Dosta je bilo" i PUPS sa po dva procenta podrške glasača.
U slučaju da se sklapaju koalicije, što je realnija opcija, izlaznost bi bila za šest odsto veća i to bi donelo korist većini stranaka, izuzev vladajućeg SNS. Naprednjaci bi u koaliciji sa PUPS, SDPS, Novom Srbijom, SPO, SNP i Pokretom socijalista dobili 51 odsto. Zanimljivo je i da je ovo prvo istraživanje u kojem PUPS "mere" u ovoj koaliciji. Oni su dosad bili verni socijalistima, ali je sve izvesnije da će na izbore sa naprednjacima.
Dačićevi bi sa Palminom Jedinstvenom Srbijom osvojio 14 procenata. Na trećem mestu prvi put u nekom istraživanju nalazi se koalicija DSS - Dveri koja za koju bi glasalo osam odsto ispitanika. Za četvrtu poziciju "trčale" bi koalicije DS - Nova stranka - Dosta je bilo, SDS - LDP kao i SRS za koje se izjasnilo sedam odsto anketiranih.

OCENE O LIDERIMA
Kada je reč o podršci lidera ubedljivo najviše pozitivnih ocena ima premijer Aleksandar Vučić koga podržava 54 odsto ispitanika. Dačića je pozitivno ocenilo 28 procenta, a Nikolića 20. Šešelja podržava 16, Tadića 11, a Pajtića 4 odsto birača.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home