My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Monday, June 05, 2006

ARETHA FRANKLIN

Aretha je dospjela u Florence Alabama Music Emporium muzichke studije ( Muscle ShoaLs ) zahvaljujuci WexLeru . U to vrijeme nashla se medju mnogobrojnim talentovanim muzicharima tog vremena ( kao shto su Cissy Houston, Duane Allman i Eric Clapton ). Sve chesce svadje zbog pijanstva, s njenim tada muzem i menadzerom Tedom Whiteom i jednim od muzichara iz ekipe, bio ponovni razLog prekida razvoja njene karijere. Na chudan nachin odradjen posao za MuscLe ShoaLs, i hit singLe " I Never Loved a Man ( the Way I Love You )" bio je prva gospeL senzacija nakon duzeg vremena, konachno objavljena koja je samo dala podstrek Arethi da zapocheti album dovrshi u New York-u .
1967 godine. "I Never Loved a Man" bio je prvi u nizu LP koji je oborio Ameriku s nogu.

Naredne tri godine, Aretha je odushevljavala svoju mnogobrojnu publiku pjesmama punim strasti i crnachkog duha kao i intezitetom rada i prisutnosti na sceni. Na milione albuma je bilo prodato a pjesme kao shto su "Respect", "Baby I Love You", "Chain of Fools", "Since You've Been Gone", "Think" i "The House That Jack Built" nashle su ne na prvom mjestu Top 20 gospeL muzike.
Ovi materijali koje je izbacila predstavljali su dobitnu kombinaciju u njenoj karijeri, neshto potpuno suprotno od njenog rada sa Columbia Recordsima i "sirovim" R'n'B-jem. Aretha je uvela jedan sasvim drugachiji pristup muzici, uvela neke novitete koji su do tada josh uvijek bili nepoznati - kao shto su prizvuci elektrichne gitare u gospeL muzici, bluzu , popu pa i rocku.
Jedna od, mozda najstimulativnijih, pjesama iz vremena '70-tih bila je upravo "RESPECT" . U vrijeme crnachkog aktivizma, feminizma i slobode sexualnog opredjeljenja ona je predstavljala najmocniji "transparent" koji je dopirao u sve domove putem radio prijemnika. "Respect -a rallying cry for social progress" - kako su je vec nazivali, donijela je Arethi dva Grammyja kao i odlikovanje Martin Luther King Jr.-a , chovjeka chiju je lichnost kasnije velichala kroz svoje pjesme i uzdigla ga kao "Precious Lord-a". Franklinova je svo vrijeme , dok joj je slava padala bukvalno pod noge , drzala svoj privatni zivot daleko po strani, krijuci ga na neki nachin od ochiju javnosti .

Njen problematichni brak s White-om koji je trajao svega 8 godina,okonchan je razvodom 1969 godine , malo nakon rodjenja njihova prvog sina Teddy Jr.
Te iste godine, njen otac je bio uhapshen zbog posjedovanja marihuane a proshirile su se glasine i o njenoj sklonosti ka alkolohu. Aretha nije dozvolila ovaj put da je stvari iz privatnog zivota sapletu u karijeri i odluchno im se suprostavila nastavljajuci sa izbacivanjem hitova.
"Bridge Over Troubled Water" , "Don't Play That Song" , " Spanish Harlem" i "Rock Steady" su hitovi u nizu koje je Aretha izbacila u ranim '70-tim, kada se rodio i njen chetvrti vanbrachni sin,Kecalf.

Aretha je osvajala Grammy nagrade svake godine u razdoblju od 1969-1975. (Natalie Cole je osvojila 1976 g. :) ). Chak je pjevala i na inauguraciji predsjedniku SAD-a Jimmyju Carteru. Krajem '70-tih godina, prodaja njenih plocha je pochela naglo opadati. Poslednji album koji je Aretha izdala za Atlantic pod nazivom "LaDiva" nije se najbolje plasirao na top listama a takodje ni u prodaji nije bolje proshao.
Ponovni udar javnosti i uspon u njenoj karijeri bio je 1980 godine u filmu "The Blues Brothes" i ulozi preko koje se predstavila i mladjoj publici.
Iste godine, napustila je Atlantic i otishla u Aristu gdje je izdala dva lagana hita "Freeway of Love" i "Who's Zoomin' Who".
Arethin prvi album izdat za Aristu nosio je naziv "Aretha" objavljen godinu dana nakon smrti njenog oca, koji je preminuo od prostrijelnih rana vatrenim oruzjem za vrijeme pokushaja pljachke u sopstvenom domu od strane ulichnih bandita.
Ovaj album je oborio sve rekorde prodaje od 1972.

U albumu, izmedjuostalog, nashla se i Arethina izvedba Doobie Brothers "What A Fool Believes" i plasirao se kao najbolji album od tri, izdata za Atlantic.
Njen sledeci album "Love All The Hurt Away", donio joj je prilichan uspjeh u karijeri 1981 god. Na tom albumu snimljen je i duet - Aretha i legendarni George Benson . Doshavshi dotle , Clave Davis je odluchio zadati lagan udarac vodecoj izdavachkoj kuci Luther Vandross & Marcus Miller i objaviti 1982. hit album i pjesmu "Jump To It" s Arethom.
Povratak na top liste R'n'B-ja bio je dugoochekivan trenutak u Arethinoj karijeri, nakon duzeg vremena.

Nakon dvije godine ponovnog probijanja na scenu, Aretha je udruzila svoje glasovne snage s talentovanim Narada Michael Waldenom, koji je bio izvrshni producent za njen povratni hit album "Who's Zoomin' Who?" iz 1985 godine.
Album je osvojio priznanja osnovana na pozitivnim komentarima muzichkih kritichara i publike, a Arethi je to priznanje ponovno donijelo povratak na sve vodece hit liste shirom SAD-a. Najuspjeshniji projekat ikada odradjen s Aristom, koji je takodje i The Queen dobio, Arethi je donio josh jednog Grammyja za hit "Freeway of Love" 1985.
Ovo je bilo njeno prvo vece priznanje josh od 1974god. za njena dostinuca u oblasti muzike, shto josh jednom pokazalo njenu velichini, talenat i uspjeshnost.
1987. snimljen je josh jedan duet s George Michaelom "I Knew You Were Waiting ( For Me )".
Dok je njen pop-comeback nastavio u 1987, Aretha se takodje vratila svojim gospel korjenovima s "One Lord, One Faith. One Baptism" s kojim je opet osvojima Grammyja u kategoriji Best Soul Gospel Performance.

Aretha Franklin je postala prva zena koje je uvedena u Rock and Roll Hall of Fame, a i dalje je osvajala mnogobrojna priznanja i nagrade - shto iz oblasti muzike, shto za zivotno djelo .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home