My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Monday, June 05, 2006

Ray Charles

Rey CharLes - preminuo je 10og Juna 2004. od hronichne bolesti jetre, s kojom je se borio tokom chitavog svog zivota. Iza sebe je ostavio poduzi spisak hitova i Grammy nagrada, kao i muzichara na koje je svojim zivotnim i muzichkim dostignucima mnogo uticao u razlichitim zanrovima muzike koju je pisao, komponovao i izvodio.
Veliki Ray CharLes, bio je istrazivach i svojom muzikom nas je sve uspio vratiti unatrag kroz vrijeme, rusheci sve muzichke granice i davajuci nam jedinstven zvuk njegova stvaralashtva , pjevljive pjesme kroz mapu njegovih velikih avantura.
Svojim doprinosom u muzici uspjeo je promijeniti dotadashnju iskljuchivo "crnu i bijelu teritoriju Americhke muzichke scene" u trodimenzionalnu i zivopisnu .CharLes je rodjen za vrijeme tzv. 'Velikog Uginuca' na samom Jugu SAD-a, odgajan uz zvuke bluza, country i gospeL muzike i jazz-a.Za vrijemena svoje dugogodishnje karijere, vjeshto i umjetnichki je spajao i kombinovao razlichite muzichke elemente pravaca u muzici na kojima je podinut, prozimajuci ih svojim jedinstvenim stilom i lichnosti koju je posjedovao i davajuci svoje rezultate mnogobrojnoj publici .
RaY CharLes RobinsoN rodjen je 23eg Septembra, 1930 godine u Albany, Ga.Njegov otac, BaiLeY Robinson bio je mehanichar a majka, Aretha radila je u pilani slazuci daske. Charlesova porodica se preselila u Greenville(Fla.), dok je on josh bio dijete. Za vrijeme 'Velikog Uginuca' zivotni uslovi su bili jako siromashni. Rijetko ko je zaradjivao neke novce i finansijski izlazio na kraj s bijedom i siromashtvom. U to vrijeme , crnachke porodice su se nalazile na samom dnu ljestvice drushtvenog staleza odvojenog Juga.Rey je opjevao kroz svoje pjesme siromashtvo koje ih je bilo zadesilo tih godina (1978 u autobiografiji "Brother Ray") " U poredjenju s ostalim crnjama .... mi smo bili na samom dnu dna, uvijek zaviseci od nekog drugog. Nishta nam nije pripadalo, nit` je bilo nashe osim tla pod nogama na kojoj smo stojali." - Ray CharLesIako je zivio u siromashnom okruzenju, i oca vidjao jako malo , sam je sebe opisao kao "djete koje je imalo sretno djetinjstvo".Tragedija i bolne uspomene koje su ga zadesile u narednih nekoliko godina, promijenile su ga zauvijek.
Sa samo 5 godina zivota, svijedochio je traumatichnoj sceni davljenja u vodi njegova mladjeg brata koji se nalazio u velikom nosivom kabau za robu njihove majke.Ubrzo nakon smrti brata, pocheo je naglo da gubi vid i vec u 7-oj godini, Ray je bio slijep. Predpostavke su bile da je slijeopca kod Raya, bila izazvana shokom koji je pretrpio nakon bratove smrti - nikakve formalne dijanoze nisu nikad uradjene. Njegova majka nije dozvolila da se Ray skotrlja u samosazaljenje nit` depresiju, i od kada je izgubio vid pochela je da radi sa njim svakodnevno i da mu pomaze sa snalazenjem u prostoru i zivotu uopshte.
Svoje interesovanje prema muzici pokazao je josh u 3-oj godini zivota, a velika podrshka mu je bio vlasnik jednog cafe bar-a, koji je ujedno bio i pijanista. U 7-oj godini upisan je u shkolu zajedno s ostalom djecom koja su imala odredjeni hendikep - SCHOOL in St.Augustine, chiji program i projekat je podrzavala vlada SAD-a i potpomagala finansijski. Iako mu se srce slamalo shto je morao da napusti dom i porodicu, u toj ustanovi gdje je stekao osnovno muzichko obrazovanje izmedjuostalog nauchio je Brajevu azbuku - da chita i pishe, a takodje uz pomoc Brajeve azbuke pocheo je i da stvara svoje prve aranzmane - za klavijature , saxofon , klarinet , orgulje i trubu.
Na njegov rad su mnogo uticali : klarinista Artie Shaw , zatim vodja velikog benda i pijanista Duke Ellington i Count Basie , mag jazz zvuka za klavijaturama Art Tatum, alto saxofonac i glavni vokal Louis Jordan , kao i veliki stvaratelji klasichne muzike - Chopin i Sibelius. Ray Charles ih je sve voljeo. Nocu je chesto na radiu slushao melodije i stvaralashtva tih ljudi, kao i gospel muziku .
U 15-oj godini zivota ostao je bez majke. Nakon tog dogadjaja, napustio je shkolu u St.Augustine i prikljuchio se putujucim umjetnicima i muzicharima koji su ishli po Jugu - svirajuci crnachku muziku i izvodeci crnachke plesne igre.
Ray za svoga zivota nikad nije koristi shtap kojim se potpomagao dok je hodao ulicom , nit` je imao uza se` psa za slijepce nit` je ikad prosio na ulici .
Na Jugu 1945. nada za mladog crnachko muzichara - koji je tek pocheo da se nada karijeri u muzici , morala je da bude odlozena. CharLesov gubitak vida i novostechena ljubav prema heroinu ( navika i 'ljubav' koje se nije odricao skoro 20 godina ), svakog drugog chovjeka bi bacila u ochajanje i natrejala ga da otustane od snova i zelja, ali ne i mladog CharLesa.
Prihvatao je i otkaze i odbijanja al` nije odustajao. Od Seattle do Washingtona - mijenjao je mjesto boravka veoma chesto u potrazi za ostvarenjem svog sna stichuci time velika poznanstva s ljudima,razlichitim mentalitima i predijelima kroz koje je proshao i gdje je zivio. U Seatlle-u je sa svojih 16 godina upoznao mladog Quincyja Jonesa, koji je tad imao svega 14 godina. Buduceg velikog muzichkog producenta nauchio je da komponuje, pishe muziku i aranzuje. Bio je to pochetak velikog prijateljstva koji je trajao cio zivot, kao i veliki pochetak zajednichkog stvaralashtva dva velikana u njihovim kasnijim karijerama.
Ray CharLes Robinson, odbacio je svoje prezime Robinson da bi izbjegao mjeshanje s boxerom Sugar Ray Robinsonom i "patentirao" se u pochecima svoje karijere poslije Nat "King" Cole-a. Njeove prve tri ploche snimljene su u Tampi na Floridi, 1947godine i ukljuchivale "Guitar Blues","Walkin` and Talkin` i "Wonderin` and Wonderin`".
CharLes i njegov trio - THE McSON TRIO su za vrijeme ranih '50-tih, objavili par hit sinlova izmedjuostalog "Baby Let Me Hold Your Hand" koji se nashao na svim ljestvicama U.S. R'n'B hit lista.1952 godine, Atlantic Records su potpisali ugovor sa njim , iako njegovi prvi snimci zvanichni obiljezeni, nisu izashli do maja sledece godine. CharLes je prvi put osjetio ukus slave i komercijalnog uspjeha 1953 godine, s hitom "The Things That I Used To Do" , koji je bio prodat u vishe miliona kopija.1994 za San Jose Mercury News izjavio je:"Kada sam pocheo pjevati onako kako ja znam - totalno drugachijim stilom od Nat Cola otishao sam predaleko. Kada sam pocheo pjevati kao Ray Charles sa prizvucima duhovne muzike i gospela, zvuchalo im je previshe kontravezno i primio sam prilichan broj kritika za to."
Pravi Ray Charles je stekao uspjeh albumom "I Got A Woman", koji je 1955 god. bio na prvom mjestu r'n'b-ja. U svoju muziku uveo je zajedno elemente gospeLa koji su vremenom legli u njegove kompozicije i bili prihvaceni od strane publike, i stvorio jedan sasvim novi pravac - kasnije poznat kao SouL. S ovim albumom otpochelo je CharLesovo vrijeme izvedbi s dubljim emocijama, i intenzitetom kao nikad ranije s puno krikova prisutnih kroz pjesme, izazivajuci entuzijazam i empatiju kod ljudi koji su slushali njegove pjesme.
Konachno je otpocheo da prihvata i primjenjuje savijet koji mu je njegova majka, mnogo puta i mnogo godina govorila " Budi Ono Shto Jesi!" .
Bash kao i njegov idol iz ranijeg perioda - NAT KING COLE, stekao je slavu zahvaljujuci svojim glasovnim sposobnostima - i tako je Ray CharLes konachno kroz svoje pjesme,ushao i u domove mnogih bijelaca shirom Amerike.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home