My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Monday, June 05, 2006

AReta Franklin 2

Sudbina i pravac GospeL muzike zauvijek je izmijenjena godine 1956, kada se 14-godishnja djevojchica Aretha pojavila u Detroitu na svechanoj ceremoniji otvaranja nove Baptistichke Crkve, i otpjevala poznatu "Precious Lord" pred masom od 4,500 ljudi.
Od tog dana, slava legendarne "LaDy SouL" je krenula uzlaznom putanjom.
Na milione prodanih albuma i singlova, 20 puta br.1 na svim R'n'B hit-listama , brojni chlanci u Time magazinu, nagrada Martin Luther King Jr. za ljudska prava, pochasno mjesto u HoLu Slavnih ( Rock and Roll Hall of Fame ), 15 osvojenih Grammy nagrada ( ukljuchujuci i nagradu za zivotno djelo iz 1995 ) , kao i uloga pored Johna Belushia i Dana Aykroyda u filmu "The Blue Brothers".

Arethina posecenost muzici i pjesmi, chesto su bivale ometane lichnim nemirima i tragedijama iz zivota koje su je zadesile - ali ujedno stvorile i standard jedne souL dive koji je ostao do dana dashnjeg nenadmashem i nepobijen.
Aretha Franklin je rodjena 25. Marta 1942 godine u Memphisu ( Tennessee ), u porodici poznatog pjevacha gospeL muzike i velikog govornika Baptistichke crkve, koji je ohrabrivao svu svoju djecu ( Arethu, Carolyn i Ermu ) da 'oshtre' svoje glasove i zive u slobodnom duhu. Tri sestre su 'posvetile' svoje glasove crkvenom horu, gdje su pjevale svake Nedelje i slushale propovijedi svoga oca - Velechasnog C.L. Franklina i "cheshuci se laktovima" sa buducim zvijezdama kao shto su Smokey Robinson i Sam Cooke.

Nedokuchena snaga se krila iza mikrofona Arethe Frenklin. Prvi kamen spoticanja u njenom zivotu bio je kada je kao neudata 15-godishnjakinja postala po prvi put majka. Do 17-te godine svoga zivota vec je imala dva sina, zivot u Detroitu i karijeru koja ju je chekala u New York-u! Godine 1960. baka Arethe Franklin uzela je djecu k sebi na odgoj a mladu majku spremila u bus za Manhattan, gdje je ubrzo pochela i sa snimanjem svojih snimaka i osvajanjem shirokog auditorijuma.
Nakon shto su Motown-a i RCA odbili saradnju sa njom , Arethin potencijal je konachno prepoznao, u to vrijeme slavni lovac na talente John Hammond i sklopila je ugovor sa Columbia Records izdavachkom kucom.
Godine provedene u Columbia Records za nju su se pokazale kao sporne i konfuzne, nalazeci se u vodama nepoznate pop muzike a ne u R'n'B vodama - kao shto je i navikla. Kritikovana kao "bijelachka izdavachka kuca" koja nije umijela da cijeni Arethin talenat i da ga odrzi na zavidnoj ljestvici, Columbia je izdala 10 cijenjenih albuma, ali samo jedan pop hit u shest godina " Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody".
Nakon isticanja ugovora u C.Record's 1966, producent Jerry WexLer zgrabio je josh uvijek svijez talenat koji je Aretha bila, i upisao je u Atlantic i odma pocheo istrazivati i kopati po njenim R'n'B korijenovima.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home