Znaš li šta su: - Akarboza
- Fazolin
- Guarna ekstrakt
- Hrom pikolinat
To su blokatori varenja ugljenih hidrata. Popiješ to, najedeš se svega a pretežno testa i slatkog, recimo 1000 kalorija i ništa. Veći deo, nesvaren izbaciš kroz stolicu.
Kada slušaš ili čitaš šta pišu moje kolege treneri, pada u oči da svi oni pričaju o kalorijskom deficit a ja o low carb i izbegavanju procesirane hrane.
Postoje dve mogućnosti: da oni znaju nešto šta ja ne znam ili da ja znam nešto što oni ne znaju.
Ja ću u ovom tekstu da sugerišem dokaze da je: Brojanje kalorija bez smanjivanja unosa ugljenih hidrata i izbacivanja procesirane hrane je glupost
Znate onaj super lek OZEMPIC, što je pomama u svetu za njim. Pisaću o njemu opširnije nego uzgred da kažem, jeste se gubi tećina ali neproporcionalno više mišića nego sala. Pa šta, neki će reći. Heh. Skineš 15 kg sa ozempikom budeš deblji, bude ti odnos mišići - salo gori. Možda nije u ovoj temi ali samo otvaram za diskusiju. Ljudske emocije vezane za ono šta jedu su podjednako bitne.
Jer ako način ishane od kog mršaviš doživljavaš kao kaznu, kao nametnuto, ako nije "ne želim to da jedem" nego "ne smem" onda kad tad jedno malo opuštanje dovodi do serije prejedanja koje dovodi do vraćanja prethdne težine uz dodatak novih kilograma. Generalno kalorijski deficit je jedan inženjerski pristup gde se ljudski organizam smatra mašinom i koliko sipamo goriva toliko kilometara sa tim brojem obrtaja možemo da pređemo i to je to.
Ako ima manje goriva troši se rezerva.
Ne uzima se ubzir ni hormonski odgovor tela na hranu. Postoje dva hormona koji definišu glad i sitost. Grelin je poznat kao "hormon gladi" jer se njegova koncentracija povećava pre obroka i smanjuje nakon obroka. Proizvodi se u želucu i pankreasu, a njegova uloga je da stimuliše apetit i pomaže u regulaciji energetske ravnoteže organizma. Grelin djeluje na receptore u mozgu, posebno u hipotalamusu, kako bi signalizirao osjećaj gladi i bukvalno poslao poruku mozgu "GLADAN SAM".
S druge strane, leptin je "hormon sitosti" koji se proizvodi u masnim ćelijama (adipocitima) i ima suprotno dejstvo od ghrelina. Leptin se oslobađa u krvotok i putuje do mozga, gde inhibira apetit i regulše energetsku ravnotežu organizma. Leptin signalizira mozgu kada su energetske zalihe organizma pune i kada treba d aprestane da jede "SIT SAM".
Dugotrajnim izgladnjivanjem se poremeti odnos grelina i leptina i mi smo grelin dominira i stalno šalje mozfu signal "GLADAN SAM". Za to vreme leptina sve manje i nema ko da kaže "OKEJ JEO SAM". Dakle što si duže na dijeti sa pukom redukcijom kalorija tvoj organizam je zabrinut da neće biti hrane za preživljavanje i stalno i sve češće šalje signale u mozak da treba da se jede. Teško je tome se odupreti. Nije održivo.
Pre 15-20 godina britanski bloger Sam Feltham je izveo eksperiment baš kao da sam ga ja naručio.
Dnevno je jeo 2400 kalorija više od njegovih osnovnih potreba da vidi koliko će da se ugoji.
21 dan je jeo 5800 kalorija, što je više nego duplo od njegovih dnevnih potreba, na dva različita načina. - Low Carb 5800 kalorija - Daj šta god (đank fufd) 5800 kalorija
Između dva niza od 21 dan prejedanja je pravio pauzu da smrša na početnu težinu dako da ima “laboratorijske” uslove kada počne sa drugim planom ishrane.
Matematika ovih “samo brojanje kalorija” kaže da bi on u oba slučaja trebao da se ugoji 7.3 kg sala. I to je to.
Mi smo većina, mi brojimo kalorije, mi smo u pravu, povikaše oni. Jer ako radi za mršavljenje, radi i za gojenje.
Je l tako?Međutim kada je bio low carb a prežderavao se 21 dan dobio je samo 1.3kg a obim struka mu se smanjio za 3cm. Proguglaćeš ne moraš da mi veruješ.
Bajča dodao mišićnu masuUzgred jeo je tačno 5.794 kalorija dnevno, sa raspodelom makronutrijenata: - Ugljeni hidrati 10%,
- Masti 53% i
- Proteini 37%.
|
0 Comments:
Post a Comment
<< Home