My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Thursday, August 10, 2006

Tokio ima kupovnu moc najjvecu na svetu

Stanovnici Tokija imaju najveću kupovnu moć na svetu, ispred građana Los Anđelesa, Sidneja, Londona i Toronta, navodi se u novom istraživanju švajcarskog bankarskog džina UBS koji je kao meru u računanju uzeo pljeskavicu "big mek".
TokioTokio je prvi na listi mada je jedan od najskupljih gradova na svetu, kaže se u izveštaju "Cene i zarade" i dodaje da "zarade imaju smisla jedino kada se uporede sa cenama, odnosno sa onim šta može da se kupi zarađenim novcem." Banka je uzela "čiste zarade u 14 profesija" i podelila ih na lokalne cene "svetski dostupnog proizvoda" za koji je izabrala Mekdonaldovu veliku pljeskavicu. "Svetski prosek je da treba da se radi 35 minuta za big mek", kaže se u izveštaju, ali se dodaje i da su razlike ogromne: „u Najrobiju treba jedan sat rada da bi se kupila pljeskavica sa tamošnjom platom. U američkim gradovima Los Anđelesu, Njujorku, Čikagu i Majamiju, treba najviše 13 minuta." U Tokiju se big mek zaradi za samo 10 minuta. Na začelju liste 70 gradova je glavni grad Kolumbije, Bogota, sa 97 minuta.
Big mek - mera bogatstvaOd gradova u regionu koji su uzeti u razmatranje prilikom ovog istraživanja, u Ljubljani se za big mek radi 35 minuta, Pragu 39 minuta, u Varšavi treba raditi prosečno 43 minuta za jedan „big mek“, u Budimpešti 48 minuta i Sofiji 69 minuta. Oslo, London, Kopenhagen i Cirih, uz Tokio, zauzeli su vodeća mesta na popisu najskupljih gradova na svetu, dok se švajcarski gradovi Ženeva i Cirih nalaze na čelu liste gradova u kojima su isplaćene najveće neto plate, a za njima slede Dablin, Los Anđeles i Luksemburg. Kada su u pitanju cene stanova i stanarine, najskuplji gradovi na svetu su London i Njujork. Na drugom kraju liste, u grupi najjeftinijih gradova, nalaze se Kuala Lumpur, Bombaj, Nju Delhi i Buenos Aires. Ovo istraživanje pokazuje da u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi radnici prosečno zarađuju oko 15 evra bruto po satu, dok u Aziji i istočnoj Evropi zarađuju svega tri do četiri evra bruto po satu. Ali, sa druge strane, najviše vremena na poslu provode radnici u Aziji, čak 50 dana godišnje više od radnika u zapadnoj Evropi, čime donekle kompenzuju manje zarade. Kineski gradovi Šangaj i Peking su i dalje relativno jeftini za život, uprkos ekonomskom bumu u toj zemlji, jer se kineska nacionalna valuta i dalje dobro nosi sa svim pritiscima. UBS vrši istraživanje „Cene i zarade“ svake tri godine i rezultat je izveštaj koji predstavlja pregled cena robe i usluga, primanja, radnih sati i kupovna moći u 71 gradu širom sveta.

1 Comments:

Blogger Iceman said...

Imao bih ja i vecu - samo da zivim tamo ;)

10:34 AM  

Post a Comment

<< Home