My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Sunday, July 16, 2006

Ne mislim da mobilni telefon u vašem džepu može da privuče munju
Najpreči savet koji znalci upućuju glasi: prekinite smesta razgovor, da ne biste strepili. Prema kratkom dopisu u najnovijem broju poznatog „Britanskog medicinskog časopisa”, ljudi koji govore ili samo nose mobilni telefon u vreme jake oluje pretrpeće, verovatno, kobne unutrašnje ozlede, ako ih munja pogodi. Nasuprot tome, ugledni američki naučnik koji godinama izučava ovu prirodnu pojavu sumnja u ovakvo tumačenje. Covekova koža se suprotstavlja prenošenju struje u telo; ako nekoga ožeže nebeska varnica, naboj će se rasprostreti po spoljašnjem omotaču. Stručnjaci to, uopšteno, nazivaju – „sevanje preko”. U pomenutom napisu lekari, međutim, upozoravaju da provodni materijali, kao tečnost ili metal, prekidaju obigravanje struje i usmeravaju je u unutrašnjost tela, izazivajući teška oštećenja.Kao posledica toga jesu povrede poput zaustavljanja srčanih otkucaja, što je često smrtonosno, naglašava Svida Espirit, zaposlen u Nortvirk park bolnici (Engleska), jedan od potpisnika navedenog pisma. Doktori su opisali slučaj petnaestogodišnje devojčice koju je munja udarila u Londonu dok je pričala preko mobilnog telefona. Dotična maloletnica je preživela, ali je godinu dana osećala fizičke, emocionalne i mentalne tegobe. Usput su naveli tri neobične novinske priče u kojima su imaoci mobilnih telefona ošinuti munjom u toku ćaskanja. Iako se retko događa, pojava zavređuje javnu zdravstvenu raspravu i predočavanje opasnosti ljudima koji koriste mobilne telefone na otvorenom u toku nevremena, napisali su lekari. Upozorenje, nažalost, nije potkrepljeno strogo proverenim nalazima, što je uobičajeno u naučnim časopisima.Kad je čuo za ovo saopštenje, profesor Vladimir Rakov sa Univerziteta Florida (SAD), vrsni poznavalac električnih pražnjenja u prirodi, zagonetno se nasmešio. „Mehanizam koji su opisali lekari zvuči neverovatno”, objašnjava on. „Ne mislim da mobilni telefon u vašem džepu može da privuče munju.” Stoga savetuje da je najpoželjnije da ne ostanete pod vedrim nebom u vreme grmljavine, svejedno nosite ili ne nosite mobilni telefon!
Šta se, u stvari, dešava kada grmi i seva?
U svakom minutu iznad naše planete beleži se više od hiljadu pljuskova s grmljavinom, izazivajući oko 6.000 svetlosnih bleskova. Uzrok su nagle promene (narastanje i opadanje) vazdušnih strujanja. Trenje slojeva u pokretu stvara električni napon u oblacima: vodene kapi i ledena zrnca, noseći nabijene elektrone, spuštaju se u donje delove u kojima se gomila negativno naelektrisanje. Istovremeno se pozitivno uzdiže naviše. Većina električne energije se proćerda u oblacima, u skakutanju varnica između pozitivnih i negativnih područja. Munje postaju opasne tek kad dosegnu do zemlje. Negativni naboj, kad se nakupi u dovoljnoj meri, nastoji da se spusti do pozitivnog (privlačenje suprotnosti) u donjim predelima, tražeći usput dobre provodnike. Najčešće su to visoka zdanja i vitka usamljena stabla. Najpre se ispruži po nekoliko, nama nevidljivih pipaka, kao neka vrsta prethodnice. Čim se približe tlu, tek tada se pojave vidljiva varničenja u obliku isprekidanih linija. A u povratku je to zadivljujući blesak na nebu.Zamišlja se da to traje bez prekida, a u stvari se sastoji od niza kratkih rasprskavanja. Glavnina pražnjenja desi se za manje od pola sekunde, i to u obliku linije tanje od pet santimetara u prečniku. Okolni vazduh se zagreje do 30.000 stepeni Celzijusa, što je pet puta toplije od Sunca! Iznenadna vrelina natera ga da se proširi brže od zvuka, i to naglo sabijanje obrazuje udarne talase koje čujemo kao gromove. Svetlost putuje brže od zvuka (oko 300.000 kilometara u sekundi), zato najpre vidimo blesak, a potom čujemo grmljavinu.
Zanimljivosti
Munja ima naboj od 30 miliona volti na 100.000 ampera.• Energija oslobođena u snažnoj grmljavini nadmašuje snagu jedne atomske bombe.• Američki fizičar Bendžamin Frenklin je svojim zmajem, na čijem je vrhu bio ključ, pokazao da je munja – elektricitet.• Empajer stejt bilding u Njujorku svake godine pogodi 25 munja.• Stotinu stanovnika SAD nastrada godišnje od udara munje.
Komentar
U realnosti u ovom slucaju se radi o pukoj slucajnosti da je decak imao "mnogobrojne" mobilne telefone i nikako se ne treba dovoditi u vezu sa udarom groma osim ako neko u medjuvremenu nije izmenio sve zakone fizike. Elektricitet prati dva osnovna uslova: 1) najkraci put i 2) najmanji otpor. Decak je mogao na sebi imati i najobicniji lancic bez telefona ili cak ni to i rezultat bi bio isti. Nazalost u tom momentu on je bio najkraci put sa najmanje otpora i postao je deo elektricnog kola. Druge okolnosti koje su mogle uticati su da je na primer tog momenta stajao blizu saobracajnog znaka, ukopane cevi, semafora, blizu nekog veceg metanog predmeta ili cak drveta koje je u direktnom ili indirektnom kotaktu sa zemljom tj. suprotnim potencijalom. Ono sto nedostaje, je da niko nije proverio da li je neko drugih prisutnih nosio mobilni telefon pa cak i vise njih. Ja bih se mogao opkladiti da je bar 50% prisutnih imalo mobilni telefon kod sebe.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home