My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Wednesday, April 30, 2014

Oznake na plasticnim bocama

     Sta znace oznake na plasticnim bocama?


Svaki proizvođač dužan je da označi sastav boce, pa se tako na njima nalaze razne slovne i oznake.

Plastična ambalaža s oznakama HDP, HDPE, LDPE, PP ne otpušta opasne sastojke u vodu, dok su ostale plastične ambalaže dugoročno opasne po organizam, jer je napitak u njima podložan delovanju štetnih materija, a kod naknadnog punjenja, naravno, i bakteriološkom.
Svaki proizvođač dužan je da označi sastav boce, pa se tako na njima nalaze razne slovne i oznake, poput:
PET ili PETE – označava flaše namenjene jednokratnoj upotrebi. Moguće je da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA, koji ometaju delovanje hormona, kao i neke kancerogene spojeve.
HDP ili HDPE – plastika koja verovatno ispušta najmanje hemikalija u vodu.
PVC ili 3V – ispušta dve otrovne hemikalije, koje ometaju delovanje hormona u ljudskom telu, a najčešće se koristi za izradu flaša.
LDPE – plastika koja se ne koristi za izradu flaša, nego za izradu plastičnih vrećica, iako ne ispušta hemikalije u vodu.
PP – još jedna ‘dobra’ plastika (bele ili poluprozirne boje), koja se koristi kao ambalaža za sirupe ili za čaše za jogurt.
PS – ispušta u vodu kancerogenu materiju Stiren, a naviše se koristi za izradu čaša za kafu za jednokratnu uporabu i za ambalažu brze hrane.
PC ili bez oznake – najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA, usprkos tome, koristi se kod izrade bočica za dojenčad, sportskih flaša i posuda za spremanje hrane.
Dokazano je da se u PET ambalaži nalaze po zdravlje štetni sastojci (heksanon, oktan, nonan, benzen, toulen). Međutim, navodno je eksperimentalno dokazano da je mogućnost zagađenja sadržaja u boci malo verovatna..
Ipak, sumnje ostaju, posebno one da se pod delovanjem svetlosti i/ili temperature struktura PET polimera razgrađuje, čime se otrovnim proizvodima zagađuje sadržaj.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home