My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Thursday, October 08, 2015

RASPORED VAKCINACIJE

RASPORED VAKCINACIJE

Uzrast  BCGHBDTPOPVMMRHibDTdTTT
Na rođenjuV1. D       
1 mesec 2. D       
2 meseca  1. D1. D 1. D   
3,5 meseci  2. D2. D 2. D   
5 meseci  3. D3. D 3. D   
6 meseci 3. D       
12 - 15 meseci    V    
17 - 24 meseca  R 1R 1     
7 godina   R 2R R 2  
12 godina 3 doze       
14 godina   R 3   R 3 
30 godina        R 4
40 godina        R 5
50 godina        R 6
60 godina        R 7

Tabela 1. kalendar imunizacije u Republici Srbiji (važi od 07. 02. 2006.)
BCG Vakcina protiv tuberkoloze

Kada i u koliko doza?
U porodilištu. Deca koja nisu vakcinisana dan nakon rođenja, vakcinu bi morala da dobiju do navršenih 12 meseci života. 

Revakcinacija: u detetovoj desetoj godini.


Hep-B - Vakcina protiv akutnog hepatitisa B 

Kada i u koliko doza?
Vakcina se daje u četiri doze. Beba prvu vakcinu dobija još u porodilištu ili sa napunjenih mesec dana, drugu kad beba napuni 2 meseca, treću sa 6 meseci, a poslednju, prema indikacijama, sa godinu dana.


DTP - Vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja

Kada i u koliko doza? 
Daje se u tri doze: prva kad beba napuni dva meseca, druga sa 3,5 i treća sa 5 bebinih meseci. 

Razmak između vakcina ne sme biti kraći od meseca dana, obično se praktikuje 6 nedelja zbog vakcine protiv dečije paralize kod koje mora biti najmanji razmak između vakcina 6 nedelja. 

Revakcinacija: prva doza se daje u bebinom uzrastu od 17 do 24 meseca, druga sa sedam godina, a treća i poslednja sa 14 godina. 


Polio vakcina (IPV ili OPV) - Vakcina protiv dečije paralize

Postoje dva tipa ove vakcine: OPV- oralna ili živa vakcina i IPV inaktivisana, mrtva vakcina koja se ubrizgava injekcijom.

Kada i u koliko doza? 
Beba prvu polio vakcinu dobija kad napuni dva meseca. Ova vakcina daje se zajedno sa DTP vakcinom u tri doze, tako da beba prima drugu dozu sa napunjenih 3,5 meseca, a treću sa 5 meseci.

Revakcinacija: Prva doza u periodu od 17 do 24 meseca.


HiB - sprečava smrtonosnu bakteriju hemofilus influence

Vakcina koja sprečava smrtonosnu bakteriju hemofilus influence koja uzrokuje širok raspon veoma ozbiljnih infekcija kojima su bebe i deca podložna.

Kada i u koliko doza? 
Prvu vakcinu beba dobija sa dva meseca starosti, a pošto se daje u tri doze vakcinu HiB beba će primiti  zajedno sa DTP i OPV sa 3,5 i 5 meseci.

Revakcinacija: nema


MMR - Vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole

Kada i u koliko doza?
Vakcinu beba treba da primi pre prvog rođendana, a najkasnije u uzrastu do 15 meseci. 

Revakcinacija: U sedmoj godini deteta, pre upisa u prvi razred osnovne škole.

Mama ne sme da bude uzbuđena i uplašena što joj beba dobija „bocu“ – to je normalna stvar na koju se morate naviknuti. Prilikom  držanja bebe trebe slediti uputstva medicinske sestre jer će samo na taj način beba adekvatno primiti vakcinu. 

Mama ne sme da pravi nagle pokrete rukama, bilo bi dobro da je sabrana i da bebi, dok je drži u naručju, nešto priča mirnim, umirujućim, glasom. Većina beba ni ne zaplače, ako majka ovako čini dok joj beba dobija vakcinu.

Starijem detetu treba objasniti i pripremiti ga da ide da dobije bocu koja može da ga boli. Veće dete ne treba lagati i niti kriviti „nevaljalu tetu“ koja ga je ubola. Objasnite detetu da vakcina manje boli od bolesti koju bi dobilo da se ne vakciniše i dete će razumeti. Strah od vakcinacije nastaje kod deteta koje roditelj nije dobro pripremio.
Pored kalendara vakcinacije postoji još jedan jako važan faktor koji određuje da li će beba primiti vakcinu. To je bebino zdravlje. Beba koja nema temperaturu, ne kašlje, ne kija, nema proliv, dobro jede, ne povraća, vesela je, dobro spava i nema osip na koži – dobiće vakcinu. Pedijatar pre svake vakcinacije dobro pregleda dete, porazgovara sa majkom o ishrani i obavi pregled svih organskih sistema.
Ako je beba bolesna, vakcina se mora odložiti za period, kada ona bude bila potpuno zdrava. Kalendar vakcinacije se tada pomera. Ali nema razloga za brigu jer to nije redak slučaj - mnogim bebama je zbog prehlade ili povišene temperature odložena vakcinacija. Čim beba ozdravi, sa bocama se nastavjla.
Posle vakcinacije bebu odvedite kući jer ćete tamo najbolje moći da se posvetite svojoj bebi i pratiti eventualne komplikacije vakcinacije. Slušajte savete koje su vam dali u ambulanti. Najverovatnije da će vam reći da mesto gde je beba dobila vakcinu hladite oblozima. Dobro posmatrajte bebu jer reakcije na vakcinu se javljaju u prva 24 sata.
- Ukoliko ima povišenu temperaturu – dajte joj 2,5 ml paracetamola.
 
- Ukoliko ima crvenilo na mestu davanja – stavite joj oblog sa fiziološkim rastvorom ili jednostavno hladite mesto uboda.

- Ukoliko ima čvorić na mestu davanja – stavite joj oblog sa mlakim fiziološkim rastvorom.

- Ako je uznemirena – sigurno je boli, dajte paracetamol.

- Ako je je pospana – pustite je da odspava, ali najviše tri sata.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home