My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Thursday, October 08, 2015

O vakcinama

O vakcinama

ŠTA JE VAKCINACIJA?

U okviru sprovođenja preventivne zdravstvene zaštite dece, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja infektivnih bolesti sprovodi se vakcinacija dece .Neke infektivne bolesti predstavljaju rizik zbog komplikacija koje mogu biti veoma opasne za decu, za njihov rast i razvoj. Vakcinacija je namerno ubacivanje uzročnika (mikroba) ili njihovih delova u organizam, sa ciljem da se izazove reakcija imunog sistema i razvoj otpornosti na te uzročnike, odnosno bolesti.
Vakcine se prave na nekoliko načina, ali je cilj isti za svaki tip - da stimuliše imuni sistem, bez izazivanja bolesti. Ako bi vaše dete bilo izloženo nekoj bolesti protiv koje je vakcinisano, «borci» (antitela) bi brzo uništili «neprijatelja», jer vakcine jačaju detetovu odbranu od bolesti.
Imunizacija je regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (“Sl.glasnik RS” br 125/04) i Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima (“Sl.glasnik RS” br 11/2006, 63/2013, 99/2013 i 118/2013).

KAKO SE DAJE VAKCINA

U zavisnosti od tipa vakcine (bakterijska ili virusna) zavisi kako će se aplikovati (dati) detetu. Naješće se daju u ruku (kod dece uzrasta do 12 meseci u butinu), a OPV se daje kapaljkom ili kašiicom da dete popije. Postoje vakcine koje se daju samo jednom (BCG)- za ceo život,  neke je potrebno dati više puta u toku prve godine bebinog života, dok je za neke potrebna revakcinacija do osamnaeste godine. Veoma je važno da dete primi sve potrebne vakcine, i to u propisano vreme.Ukoliko se iz nekog razloga propusti neka doza, prema Pravilniku o imunizaciji i nainu zaštite lekovima potrebno je nastaviti vakcinaciju. Vakcinacija se uvek nastavlja, nikada se ne počinje iz početka.

KALENDAR OBAVEZNE IMUNIZACIJE

kalendar-vakcinacije

Šta znače skraćenice u tabeli imunizacije ?

BCG - Vakcina protiv tuberkoloze, daje se u  porodilištu. Deca koja nisu vakcinisana prilikom otpusta iz porodilišta vakcinu bi morala da dobiju najkasnije do navršenih 12 meseci života.
Hep-B - Vakcina protiv akutnog hepatitisa B
Vakcina se daje u tri doze. Beba prvu vakcinu dobija u porodilištu, drugu nakon mesec dana, a treću 6 meseci nakon prve doze. U slučaju da je majka HbsAg + dete dobija 4 doze (po šemi 0,1,2,12 meseci).
DTP/DTaP - Vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja
Daje se u tri doze: prva kad dete napuni dva meseca, druga doza u razmaku od 6 nedelja i treća doza se aplikuje 6 nedelja nakon druge doze.
Razmak između vakcina ne sme biti kraći od mesec dana. Pravovremena vakcinacija je kada se dete vakciniše sa tri doze do navšenih 6 meseci života.

Prva revakcinacija se sprovodi godinu dana nakon treće doze.Druga revakcinacija se sprovodi samo protiv difterije i tetanusa (DT) u 7 godini života, prilikom upisa u školu; treća revakcinacija protiv difterije i tetanusa (dT ) sprovodi se u 14 godini života.
IPV / OPV - Vakcina protiv dečije paralize
Postoje dva tipa vakcine protiv dečije paralize: OPV- oralna ili živa vakcina i IPV inaktivisana, mrtva vakcina koja se ubrizgava injekcijom.
Dete prvu polio vakcinu dobija kad napuni dva meseca. Ova vakcina daje se zajedno sa DTP/ DTaP vakcinom u tri doze, tako da beba prima drugu dozu sa napunjenih 3,5 meseca, a treću sa 5 meseci.

Prva revakcinacija se sprovodi godinu dana nakon treće doze,druga revakcinacija sprovodi se zajedno sa DT vakcinom prilikom upisa u školu, a treća revakcinacija u 14 godini života sa dT vakcinom.
HiB - sprečava infekcije izazvane bakterijom hemofilus influence tip B kao što su: zapaljenje moždajnih ovojnica, grkljanskog poklopca, upala pluća i infekcije krvotoka.

Prvu vakcinu dete dobija sa dva meseca života, a pošto se daje u tri doze HiB vakcinu beba će primiti  zajedno sa DTP/DTaP i OPV/IPV sa 3,5 i 5 meseci.

Ukoliko vakcinacija HiB vakcinom nije započeta do navršenih šest meseci života, sprovodi se davanjem dve doze u razmaku ne kraćem od mesec dana.

Ukoliko vakcinacija HiB vakcinom nije započeta do navršenih 12 meseci života, sprovodi se davanjem jedne doze vakcine do navršenih pet godina..

Revakcinacija: nije obavezna prema zakonu, ali je dete dobije ukoliko se aplikuje kombinovana vakcina kao revakcina.

MMR - Vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole
Vakcinu beba treba da primi posle prvog rođendana, a najkasnije u uzrastu do 15 meseci.
Revakcinacija: U sedmoj godini deteta, pre upisa u prvi razred osnovne škole.

U kojim situacijama se ne daje vakcina?
Pedijatar pre svake vakcinacije pregleda dete, pa shodno detetovom zdravlju odluči da li će ga vakcinisati ili će odložiti davanje vakcine na neko vreme.Vakcinacija će se odložiti ukoliko postoji akutna bolest, povišena temperatura ili reakcija na prethodnu dozu vakcine.

Šta ako dete preskoči vakcinisanje?
Ako je dete bolesno, vakcina se mora odložiti dok dete ne bude potpuno zdravo. Šema vakcinacije se tada pomera. Ali nema razloga za brigu jer to nije redak slučaj - mnoga deca budu vakcinisana kasnije iz raznih razloga. Kada se steknu uslovi vakcinacija se nastavlja.

Ima li neželjenih efekata nakon vakcinacije?
Naravno da ima, ali su kod većine dece neželjeni efekti vakcinacije blagi i prolazni. Sa osavremenjivanjem farmakotehnoloških postupaka dobijene su "čiste" vakcine što je značajno smanjilo pojavu neželjnenih efekata imunizacije.

Mogu se javiti takozvane lokalne reakcije (na mestu uboda) - otok, crvenilo, bol što obično dovede do nervoze i "kenjkavosti" beba. Ako postoji otok staviti hladnu oblogu.

Povišena temperatura može da se javi i da traje do par dana (takozvani sistemski neželjeni efekti), a u slučaju da je veća od 38,5C dati paracetamol.

Izuzetno retko se dešavaju ozbiljne (neurološke) komplikacije vakcinacije i tada se treba obratiti pedijatru. Sa poboljšanjem procesa proizvodnje vakcina ove komplikacije su prava retkost.

Neželjeni efekti vakcina su beznačajni, u poređenju sa nesumnjivom koristi koje imunizacija omogućava.

PREPORUČENE VAKCINE IZVAN KALENDARA IMUNIZACIJE

Jedinica za imunizaciju GZJZ - 2078 675
NAZIV VAKCINE
BOLEST PROTIV KOJE ŠTITI
UZRAST
ŠEMA  
DAVANJA VAKCINA
REVAKCINACIJA
  INDIKACIJE
CENA
DTaP + IPV
+ HIB
PENTAKSIM
DIFTERIJA,TETANUS,
VELIKI KAŠALJ
- DEČJA PARALIZA, MENINGITIS
OD 2. MESECA ŽIVOTA
3 DOZE U RAZMAKU OD 6 NEDELJA
NAKON GODINU DANA OD TREĆE DOZE
 PREVENTIVNA VAKCINACIJA,
PREVENTIVNA VAKCINACIJA
2757.55
TRIPACEL
(DTaP)
Difterije Tetanusa i Velikog kašlja
OD 2. MESECA ŽIVOTA
3 DOZE U RAZMAKU OD 6 NEDELJA
NAKON GODINU DANA OD TREĆE DOZE
 PREVENTIVNA VAKCINACIJA, KLINIČKE INDIKACIJE
KLINIČKE INDIKACIJE - UPUT 
PNEUMO "23"
(polisaharidna vakcina )
PROTIV BOLESTI KOJE IZAZAIVA STREPTOKOKUS PNEUMONIJE
DECA PREKO 
2 god.  i ODRASLI
1 DOZA VAKCINE, 
ZA DECU STARIJU OD 2.GODINE
- 5 GODINA
NAKON VAKCINACIJE-ODRASLI
– 3 GODINE NAKON VAKCINACIJE -DECA
 PREVENTIVNA VAKCINACIJA, KLINIČKE INDIKACIJE
PREVENTIVNA VAKCINACIJA 
1616,74 
KLINIČKE INDIKACIJE - UPUT 
PREVENAR
(7 serotipova 
konjugovana vakcina)
PROTIV BOLESTI KOJE IZAZAIVA STREPTOKOKUS PNEUMONIJE
Od 2. meseca života
Tri doze u razmaku od 6 nedelja

PREVENTIVNA VAKCINACIJA,
KLINIČKE INDIKACIJE
PREVENTIVNA VAKCINACIJA 
6219.91
KLINIČKE INDIKACIJE - UPUT .
SYNFLORIX
(10 serotipova
konjugovana vakcina)

PROTIV BOLESTI KOJE IZAZAIVA STREPTOKOKUS PNEUMONIJE
Od 2. meseca života
Tri doze u razmaku od 6 nedelja
PREVENTIVNA VAKCINACIJA,
KLINIČKE INDIKACIJE
PREVENTIVNA VAKCINACIJA 
5953.71
KLINIČKE INDIKACIJE - UPUT 
TRIMOVAX
Male boginje, Zauške, Rubeola
NAVRŠENIH 12.MESECI ŽIVOTA
1 DOZA VAKCINE
U 7 godini života
 PREVENTIVNA VAKCINACIJA 
za decu bez osiguranja
i putnike u međunarodnom
saobraćaju  
1175.54
VARILRIX
(živa vakcina)
Varičela
SA NAVRŠENIH 13 GODINA 
1 DOZA VAKCINE
Druga doza za 6 nedelja
Zdrave odrasle osobe preko 13god. koje su u riziku za oboljevanje od varičele
4286.48
 PNEUMO "23 je polisaharidna vakcina која sadrži 23 serotipova i indikovana je za primenu kod dece starosti od 2 godine života i odraslih osoba.

SYNFLORIX i PREVENAR su konjugovane vakcine koje se primenjuju kod dece mlađe od dve godine života. SYNFLORIX vakcina sadrži 10 serotipova dok je PREVENAR dostupna u našoj zemlji sa 7 i 13 serotipova.

Izmenama i dopunama Pravilnika o imunizaciji (Sl.gl.63/13) vakcinacija protiv pneumokoknih infekcija sprovodi se i kod dece mlađe od 2 godine života, po kliničkim indikacijama konjugovanim vakcinama.

IMOVAX POLIO( IPV mrtva polio vakcina) vakcina protiv dečije paralize. Sadržana je u Pentaximu.
IPV vakcina indikovana je za primenu kod dece koja su imunodeficijentna, kod dece kod kojih je utvrđena trajna kontraindikacija za primenu OPV vakcine.
TRIMOVAX je MMR koji se daje u domu zdravlja.

PRIORIX je isto MMR od drugog proizvođača. Istog su kvaliteta.

Trudnice se ne vakcinišu živim vakcinama.
Nema kontraindikacija kod povređenih lica za vakcinaciju protiv besnila, tetanusa i hepatitisa B.

Napomena!
Da bi vakcina bila efikasna, mora se adekvatno čuvati i transportovati. Vakcine se čuvaju na na optimalnoj temperaturi od +2 do+8 *C.
Od trenutka preuzimanja vakcine, do trenutka aplikovanja maksimalno vreme izlaganja temperaturi je 2 sata.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home