My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Friday, June 09, 2006

Medium Gallup maj 2006.

SRS uživa podršku 40,2 odsto a Demokratska stranka 21 odsto ispitanika, dok ne bi glasalo čak 58 odsto ispitanika.Na osnovu majskih istraživanja rejtinga stranaka koje je uradila agencija za istraživanje javnog mnjenja Galup International, na trećem mestu po podršci građana je Demokratska stranka Srbije, sa 10 odsto podrške, zatim Socijalistička partija Srbije, sa 6,1 odsto i G17 plus, sa 4,7 odsto.Ispod cenzusa su Nova Srbija, sa podrškom 3,8 odsto građana, Srpski pokret obnove, 3,1 odsto, dok bi za Pokret snaga Srbije glasalo 2,8 odsto građana, precizira se u analizi Galupa. Ovakvo političko raspoloženje se zasniva na istraživanju javnog mnjenja sprovedenom od 16. do 22. maja 2006. na uzorku od 2.200 ispitanika na teritoriji Srbije.
Ispitanici su ocenjivali i političke ličnosti i na prvom mestu je zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić, o kome 54 odsto ima negativno, a 45 odsto građana pozitivno mišljenje. Sledi funkcioner radikala Aleksandar Vučić, o kojem 60 odsto misli negativno, a 40 odsto ima dobro mišljenje. O predsedniku Srbije Borisu Tadiću 63 odsto ispitanika ima negativno, a 37 odsto pozitivno mišljenje, a prati ga članica Predsedništva DS-a Ružica Đinđić o kojoj 68 odsto ispitanika ima negativno, a 31 odsto pozitivno mišljenje. Od ukupnog broja ispitanika, 69 odsto ima loše mišljenje o premijeru Srbije Vojislavu Koštunici, a 30 odsto pozitivno mišljenje.

Istraživanje Galupa ukazuje na dalji rast popularnosti SRS

Beograd - Prema istraživanju agencije Galup, ako se procenti podrške pojedinim strankama preračunaju u broj mandata, SRS bi dobila čak 47 odsto mesta u parlamentu Srbije, DS 24,8, DSS 11, 6, SPS 6,8, a G17 Plus 5,6 odsto. Galup računa da bi stranke nacionalnih manjina osvojile deset mesta u Skupštini Srbije. Broj apstinenata i dalje raste, pa je u maju čak 58 odsto ispitanika izjavilo da ne bi glasali na budućim izborima. Agencije za istraživanje javnog mnjenja dosad su tvrdile da je rast radikala samo relativan i uslovljen porastom apstinencije, ali Galupovi istraživači zaključuju da to više nije slučaj. SRS, prema njihovom istraživanju, sada osvaja 1.110.000 glasova, što je značajan porast u odnosu na decembar 2003, kada je osvojila 1.056.256 i na maj 2004, kada je Tomislav Nikolić na predsedničkim izborima osvojio 954.000 glasova.

1 Comments:

Blogger Iceman said...

Nadam se da ce demokrate drasticno da poprave svoj rejting. Samo demokratska Srbija ide u Evropu. Ako dozvolimo da se ne evropske snage ponovo nadju na politickoj sceni Srbije - ne gine nam nova izolacija i ignoracija kompletne medjunarodne zajednice! Zato braco Srbi - mislite glavom kao sto ne umete!

2:40 AM  

Post a Comment

<< Home