My Photo
Name:
Location: Dublin, Ireland, Ireland

Monday, October 08, 2018

Selimir V. Milosavljevic

Već krajem nastupajućeg oktobra na 4. DOPS-u biće uručena nagrada za najbolji savremeni dramski tekst namenjen deci koja nosi ime pomoravskog književnog barda.
Nije zaboravljen: Selimir V. Milosavljević
Nije zaboravljen: Selimir V. Milosavljević
Odlukom Uprave Ustanove za umetnost i kulturu ,,Veliki teatar” iz Jagodine već na završnoj svečanosti ovogodišnjeg, četvrtog po redu, Međunarodnog festivala dečjih i omladinskih pozorišnh predstava (DOPS), koji se poslednje nedelje oktobra održava u Jagodini i traje šest dana, po prvi put će biti uručena nagrada za najbolji savremeni dramski tekst namenjen deci. Po odluci Uprave ,,Velikog teatra”, koji je i osnivač ovog sve poznatijeg Festivala, nagrada će nositi ime jednog od utemeljivača posleratnog književnog života na području Pomoravskog okruga – poznatog jagodinskog književnika Selimira V. Milosavljevića koji je preminuo pre blizu dve godine.
Prema toj odluci mogu konkurisati svi zainteresovani stvaraoci koji na srpskom jeziku dostave dramske tekstove potpisane šifrom (u posebnom kovertu dostaviti razrešenje šifre uz osnovne bio – bibliofilske podatke) do 1. oktobra ove godine na adresu: Ustanova umetnosti i kulture „Veliki teatar”, Ul. Slavke Đurđević br.10, zgrada B- 1, 35 000 Jagodina.
Na završnoj večeri 4. Festivala tročlani stručni žiri saopštiće rezultate i proglasiti laureata nagrade „Selimir V. Milosavljević” koja se sastoji od unikatne povelje, umetničke slike, novčanog iznosa i izvođenja nagrađenog teksta na narednom DOPS-u.
Svakako da treba gromoglasno pozdraviti odluku Uprave „Velikog teatra” o ustanovljenju jedne ovakve nagrade, a posebno činjenicu što će ova nagrada, koja će nesumnjivo naći svoje pravo mesto u književnosti za decu nositi ime Selimira V. Milosavljevića.
Valja podsetiti na izuzetno bogat životni i književni put jednog od pomoravskih književnih bardova. Selimir V. Milosavljević rođen je 5. oktobra 1924. godine u Dragocvetu kod Jagodine, a preminuo novembra 2011. godine u Jagodini.
Osnovnu školu učio je u rodnom mestu, Državnu realnu gimnaziju i petorazrednu Učiteljsku školu u Jagodini, Višu pedagošku školu u Nišu, a Filološki fakultet u Prištini – na grupi za Srpski jezik i jugoslovenske književnosti. Službovao je u više mesta u Srbiji, a najveći broj godina proveo u Osnovnoj školi „17. oktobar” u Jagodini kao nastavnik srpskog jezika, gde je i ostavio neizbrisiv trag.
Pisao je pesme i priče za decu i odrasle, književnu kritiku, eseje, oglede, dramske tekstove, zagonetke, novinske tekstove, sakupljao narodne umotvorine, i uređivao časopise, zbornike i antologije.
Objavio je, sveukupno, više od 30 knjiga različitih žanrova, prevođen na više jezika i smatra se jednim od utemeljivača književnog života na području Pomoravskog okruga i jednim od najpoznatijih pisaca za decu sa područja centralne Srbije. Zastupljen je u nekoliko čitanki, udžbenika, priručnika i brojnim antologijama i književnim zbornicima. O njemu i njegovom stvaralaštvu pozitivno su se izražavala i takva imena kao što su: Desanka Maksimović, Dragan Lukić, Dobrica Erić, Milovan Vitezović, dr Vladeta Vuković, Darinka Jevrić, Momčilo D. Tešić, dr Radomir V. Ivanović, dr Radomir Životić, dr LJubiša Rajković Koželjac i drugi ugledni književnici.
Jedan je od osnivača Književnog kluba ,,Đura Jakšić” u Jagodini (1968.) koji se smatra nastavljačem rada Kluba pisaca Svetozareva osnovanog 1955. godine i Književnog kluba prosvetnih radnika Srbije (1975), a bio je i član Udruženja književnika Srbije, ,,Matice srpske” iz Novog Sada i drugih uglednih književnih asocijacija.
Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Jagodine, nagrade ,,.Svetozar Marković”, Ordena rada sa srebrnim vencem, Povelje za životno delo Književne zajednice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug, Nagrade za životno delo Kulturno – prosvetne zajednice Jagodine, nagrade „Dušan Srezojević”, „Pomoravski Orfej”, „Nasmejana jagoda” i mnogih drugih nagrada i priznanja.
Selimir V. Milosavljević će posebno ostati upamćen kao pisac za decu, kao i po svojoj velikoj ljubavi prema deci na koju je prenosio i ljubav prema književnosti. Osnivač je i urednik književnog časopisa za mlade ,,Gorocvet” koji već davno ima svoje mesto u periodici za dečju književnost, kao i časopisa ,,Pomoravski oltari” i ,,Jagodinče”. Poznat je i široj javnosti, a naročito mlađim čitaocima.
Zato smatramo da su uprava „Velikog teatra”, kao i rukovodstvo Međunarodnog festivala dečjih i omladinskih pozorišnih predstava, doneli pravu odluku na čemu im valja čestitati.
B. Džaković

0 Comments:

Post a Comment

<< Home